Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Καθημερινά

Τζάκι, σόμπα, κλιματιστικό, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο;

3.37Kviews

Στις 15 Οκτωβρίου ξεκινά η διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης σε τιμή που θα διαμορφωθεί μεταξύ 1,40 και 1,60 ευρώ το λίτρο, λόγω της εξίσωσης του ειδικού φόρου κίνησης και θέρμανσης.

Η υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στρέφει τους καταναλωτές στην αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων για να κρατήσουν το σπίτι τους ζεστό.

Τζάκι, σόμπα, κλιματιστικό, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο; Οι ειδικοί απαντούν ότι με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πάνω από το 1,40 ευρώ ανά λίτρο, μάλλον όλοι οι άλλοι εναλλακτικοί τρόποι είναι πιο συμφέροντες. Για ένα μέσο σπίτι στην Αττική, περίπου 100 τμ, το ετήσιο κόστος για πετρέλαιο θέρμανσης υπολογίζεται σε περίπου 1.500 με 1.800 ευρώ τη σεζόν.

Ας δούμε τι προσφέρει κάθε εναλλακτικός τρόπος.

Φυσικό αέριο. Μετά την εξίσωση του φόρου κατανάλωσης μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, η τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να είναι μικρότερη κατά 30-35%. Το κόστος για τη σεζόν εκτιμάται σε περίπου 1.000 ευρώ για ένα σπίτι 100 τ.μ. στην Αττική. Το αρνητικό στη λύση του φυσικού αερίου είναι το κόστος εγκατάστασης και το γεγονός ότι δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό όλες οι περιοχές. Το κόστος εγκατάστασης για μία μέση πολυκατοικία ανέρχεται σε περίπου 4.000 ευρώ.

Κλιματιστικά. Το κόστος για ένα μέσο σπίτι ανέρχεται σε περίπου στο 25%, σε σύγκριση με εκείνο του κλασικού καλοριφέρ. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ότι τα κλιματιστικά είναι ενεργειακής κλάσης Α και inverter.

Καυσόξυλα ή πέλετ. Το ξύλο ή τα συμπυκνωμένα κομματάκια «ξύλου» από βιομάζα (γνωστά ως πέλετ). H εξοικονόμηση υπολογίζεται στο 50% με 65%, σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο τζάκι, τη σόμπα ή σε λέβητα για πέλετ. Τα πέλετ είναι λίγο πιο ακριβά από τα απλά καυσόξυλα, αλλά αποθηκεύονται και μεταφέρονται πιο εύκολα, σε σακούλες.

Πηγή: newspark.eu

1 Comment

Leave a Response