Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
Ευ ζειν

Οταν μας κυριεύει το άγχος

2.66Kviews

Ψυχίατροι, νευρολόγοι και φαρμακοποιοί το επιβεβαιώνουν: η κατανάλωση αγχολυτικών και ηρεμιστικών έχει αυξηθεί την τελευταία διετία τουλάχιστον κατά 50%. Η κρίση έχει παίξει ρόλο σε αυτό.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το άγχος είναι μία φυσιολογική διαδικασία, η οποία κρατά τον οργανισμό σε εγρήγορση, τον κάνει πιο δημιουργικό και παραγωγικό.

Ομως, όλα στη ζωή έχουν ένα μέτρο και ένα όριο. Οταν το άγχος ξεπερνά κάποια όρια, τότε γίνεται ενοχλητικό. Αυτό είναι το κριτήριο για το πώς διακρίνεται το “παραγωγικό” από το “παθολογικό” άγχος: η ενόχληση στην καθημερινότητά μας.

Η χειρότερη μορφή άγχους είναι αυτή που δεν προκαλεί εμφανή σημάδια ενόχλησης. Υπάρχει, αλλά ο πάσχων ξέρει ή προσπαθεί να το διαχειριστεί, κρατώντας το “βαθιά μέσα του”. Αυτό δυστυχώς θα έρθει κάποια στιγμή στην επιφάνεια με διάφορες μορφές που μπορεί να ξεκινούν από ψυχοσωματικές διαταραχές (κοιλιακό άλγος, αϋπνία κ.ά.) μέχρι νευρώσεις και κατάθλιψη.

Ας αφήσουμε αυτή τη μορφή, η οποία απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και σίγουρα τη συνδρομή ειδικού. Το ρεπορτάζ μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη σοβαρότητα του προβλήματος.

Αν και η δεύτερη μορφή, δηλαδή το κατά κοινώς λεγόμενο “stress”, θεωρείται πιο απλή, εντούτοις ο πάσχων θα πρέπει να επισκεφθεί τον ειδικό.

Μέχρι τότε, οι ειδικοί μάς είπαν ότι το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος που νιώθει να καταπονείται από “στρες” είναι ακολουθήσει τα παρακάτω:

Πρώτον, να καταγράψει ένα χαρτί και όχι απλώς να σκέφτεται, όλες τις εκκρεμότητες, τα προβλήματα και γενικά τις πηγές άγχους.

Δεύτερον, να βάλει προτεραιότητες και να ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα ώστε να “κλείσει” τις εκκρεμότητες. Προσοχή: οι στόχοι θα πρέπει να είναι τελείως ρεαλιστικοί, διότι σε διαφορετική περίπτωση, κάθε φορά που δεν θα επιτυγχάνεται ένας στόχος, τότε το άγχος θα αυξάνεται.

Τρίτον, να αποφεύγει όσο είναι δυνατό κάθε τι που του προκαλεί άγχος. Ας πει και “όχι” σε γνωστούς, φίλους, συγγενείς σε κάποια πράγματα που κρίνει ο ίδιος ότι δεν είναι τόσο κρίσιμα.

Τέταρτον, να βάλει πρόγραμμα στον ύπνο. Ακόμα κι αν έχει αϋπνίες, θα πρέπει να “κόβει” από το 24ωρο τουλάχιστον 10 ώρες που θα τις αφιερώνει σε χαλάρωση, προετοιμασία για ύπνο και για ύπνο.

Πέμπτον, να αυξήσει τις ώρες του ύπνου.

Εκτον, να μειώσει ή να σταματήσει τελείως την κατανάλωση αλκοόλ. Σημειώνεται ότι και η νικοτίνη του τσιγάρου είναι διεγερτική, αλλά σε περιόδους έντονου στρες, η προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος θα προσθέσει κι άλλο άγχος.

Εβδομον, να περιορίσει την κατανάλωση καφέ σε ένα με δύο φλιτζάνια την ημέρα.

Ογδοον, να πει και σε κάτι “ε, και;”

Ενατον, να αφιερώσει περισσότερες ώρες της ημέρας στον εαυτό του και να βρει χρόνο να μιλήσει και να βρεθεί με φίλους του. Καλό είναι να μοιραστεί τις πηγές άγχους με τους φίλους του.

Δέκατον, να ξεκινήσει ήπια άσκηση, όπως για παράδειγμα 20 λεπτά γρήγορο βάδισμα ή ένας απλός περίπατος.

Ενδέκατον, να πάρει ένα κατοικίδιο.

Δωδέκατον, να αυξήσει τις τροφές που περιέχουν σύμπλεγμα βιταμινών Β, όπως είναι τα μήλα, τα πράσινα λαχανικά με πλατιά φύλλα, τα ψάρια, τα κρέατα, τα αυγά, το γάλα, το συκώτι, το κριθάρι και γενικά τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρούτα.

Δέκατο τρίτον, να διαβάζει, να ακούει και να λέει ανέκδοτα.

Πηγή: newspark.eu

Leave a Response