Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
Καθημερινά

Δεν με ακούει ο σκύλος μου τι να κάνω; Συμβουλές εκπαίδευσης

21.6Kviews

Μην τα παρατάτε και μην απελπίζεστε ότι και να γίνει αυτό είναι ένα από τα κλειδιά  τις επιτυχίας στην εκπαίδευση του σκύλου σας,το άλλο είναι η υπομονή. Πάντα να θυμάστε ότι τα σκυλιά θέλουν να ευχαριστούν με οποιο τρόπο μπορούνε στον ιδιοκτητη τους απλά καμια φορα πρέπει να καταλάβουν τι θέλετε από αυτά. Αν δεν έχετε διαβάσει κανένα βιβλίο για την εκπαίδευση τον σκύλων ευκαιρία είναι να δείτε τις παρακάτω συμβουλές.

1) Η εκπαίδευση του σκύλου σας είναι σημαντική και έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν το σκυλί σας είναι σε μικρή ηλικία,μαθαίνουνε γρήγορα και εύκολα, ενώ αντίθετα όσο πιο μεγάλο το σκυλί σε ηλικία τόσο και πιο μαζεμένες κακές συνήθειες θα έχει να ξεμάθει.

2) Να εκπαιδεύεται τον σκύλο σας ανθρώπινα και ευχάριστα, να του μαθαίνετε οποτε είναι δυνατόν θετικά κίνητρα για να συνηθίζει σε αυτά. Τα μαθήματα υπακοής θα πρέπει να έχουν πρωταρχικό ρολο στην εκπαίδευση του σκύλου σας με την αισιοδοξία να παίζει σημαντικό ρολο ,αν νιώθετε ότι κουράζεστε μπορείτε να παίξετε λίγο με το σκύλο σας για να μην πιέζεστε τόσο εσείς όσο και ο σκύλος σας.

3) Η συμπεριφορά του σκύλου στις εντολές που του δίνουμε στο σπίτι παίζουν μεγάλο ρολο στο πως θα συμπεριφέρεται και έξω από το σπίτι . Αν το σκυλί σας δεν σας υπακούει μέσα στο ίδιο σας το σπίτι τότε πολύ πιθανότα να μην υπακούει και έξω από αυτό, όταν ειδικά υπάρχουν περαστικοί ,σκυλιά,περιστέρια , γάτες που του αποσπούν την προσοχή . Η εκπαίδευση θα πρέπει να γίνει σε ένα ήρεμο μέρος σαν το σπίτι σας για να μπορέσει ο σκύλος να αφομοιώνει καλύτερα τις εντολές σας.

4) Αποφύγετε να δίνετε εντολές στο σκύλο σας που ξέρετε ότι δεν μπορεί να υπακούσει . Όταν δίνετε εντολές στο σκύλο σας οι οποιες δεν γίνονται με το ζόρι και δεν τον πιέζεται, το σκυλί σας μαθαίνει ότι είναι περιττές εντολές και καλύτερα να αποφύγουμε να τις χρησιμοποιούμε.

5) Μια εντολή που δίνετε θα πρέπει να αντιστοιχεί και σε μια ανταπόκριση από το σκυλί σας, να δίνετε πάντα μια εντολή ( το πολύ δύο ), και μετά να την επιδιώκεται σε πράξη, αν για παράδειγμα λέτε στο σκύλο σας “κάτσε” και το επαναλμβάνεται 5-6 φορες το σκυλί νομίζει ότι μπλοφάρετε. Αυτός ο τρόπος δεν είναι αποτελεσματικός ούτε αποδοτικός, Πολύ απλά πείτε μια φορα “κάτσε” και επιδιώξτε να βάλετε ανθρώπινα το σκύλο σας να καθίσει , μετά χαϊδέψτε τον η δώστε του μια ανταμοιβή.

6) Να αποφεύγετε να συνδυάζεται εντολές μαζί , Συνδυασμένες εντολές όπως το “κάτσε-κάτω” απλά θα μπερδέψουν το σκύλο σας. Να λέτε απλά η “κάτσε” η “κάτω”, η εντολή “κάτσε-κάτω” απλά δεν υπάρχει.

7) Όταν δίνετε τις εντολές , να μην χρησιμοποιείτε στο διαπασών την φωνή σας, ο τόνος τις φωνής σας θα πρέπει  να είναι ήρεμος, άμεσος και επίσημος παρα σκληρός και δυνατός. Το τελευταίο που θα θέλαμε από το σκυλί μας είναι να το φοβίσουμε.

Συχνά οι ιδιοκτητες δυναμώνουν την άσχημη συμπεριφορά του σκύλου τους, με το να του δίνουν πολύ προσοχή όταν δεν συμπεριφέρεται σωστά. Για παράδειγμα όταν πηδάει πάνω σας και του δίνετε μεγάλη προσοχή τότε το σκυλί φυσικό είναι να ενδυναμώνει αυτού του είδους την συμπεριφορά με αποτέλεσμα να την ξανά επαναλάβει .

9) Να έχετε υπόψη σας πάντα το θυμο σας . Ποτε μην ξεκινάτε την εκπαίδευση του σκύλου σας όταν δεν αισθάνεστε καλά είστε δεν έχετε υπομονή και δεν έχετε όρεξη. Δεν θα κερδίσετε το σεβασμό του σκύλου σας ποτε με το να του φωνάζετε και να το πιέζεται. Έρευνες έχουνε δείξει ότι το stress και ο φόβος αντιστρέφουν την διαδικασία μάθησης.

10) Ο κατάλληλος συγχρονισμός είναι απαραίτητος στην εκπαίδευση του σκύλου σας. Για παράδειγμα, έχετε ετοιμάσει μια πιατέλα με φαγητά για το βραδινό σας πάρτυ που ο σκύλος σας έχει μυρίσει και απέκτησε οπτική επαφή και κατευθύνεται εκεί πέρα για να πηδήξει πάνω στην πιατέλα  , Αυτή η στιγμή είναι η πιο κατάλληλη και πιο αποδοτική για να αποτρέψετε άσχημες συμπεριφορές του σκυλιού σας , με το να του αλλάζετε την γνώμη την ώρα που πάει να γίνει το κακό.

Πηγή: http://www.aprovlepto.com/2012/07/10.html#ixzz21MHq4sPA

Leave a Response