Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
Καθημερινά

Δεν έχει κληρονόμους ο Κροίσος ιδρυτής της IKEA

1.69Kviews

Όταν ο Ινγκβαρ Κάμπραντ πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 91 ετών, κατείχε την 8η θέση της λίστας Bloomberg Billionaires Index με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Παρότι η περιουσία του αγγίζει τα 58,7 δισ. δολάρια, ο ιδρυτής του ΙΚΕΑ αμφισβητούσε τον χαρακτηρισμό του ως ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, καθώς εδώ και δεκαετίες έχει παραχωρήσει τον έλεγχο της αυτοκρατορίας του σε ένα δίκτυο ιδρυμάτων και εταιρειών συμμετοχών.

Η αμύθητη περιουσία του Σουηδού δισεκατομμυριούχου θα επιμεριστεί, όπως προβλέπει η διαθήκη που ο ίδιος συνέταξε με σκοπό να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ανεξαρτησία και την επιβίωση της ιδέας των καταστημάτων Ikea.

Αυτό σημαίνει ότι οι κληρονόμοι του Κάμπραντ δεν θα έχουν άμεσο έλεγχο της επιχείρησης αλλά θα λάβουν ένα μικρό μέρος της περιουσίας, ύψους 10 δισ. δολαρίων, μέσω του οικογενειακού ομίλου συμμετοχών Ikano που δραστηριοποιείται στους κλάδους χρηματοοικονομικών, ακινήτων, κατασκευαστικών και λιανικών επιχειρήσεων.

Τα περισσότερα καταστήματα Ikea ανήκουν στο Ίδρυμα Stichting Ingka, μια ολλανδική οντότητα, με σκοπό την «υποστήριξη της καινοτομίας» στο σχεδιασμό, σύμφωνα με το καταστατικό της ίδρυσής της. Η δομή αυτή του ιδρύματος, την οποία ο Κάμπραντ καθιέρωσε στη δεκαετία του 1980, εξασφαλίζει ότι η Almhult, εταιρεία με έδρα τη Σουηδία, παραμένει εκτός του άμεσου ελέγχου της οικογένειας. Η επωνυμία της εταιρείας περιήλθαν στον τελικό έλεγχο του Ιδρύματος Interogo με έδρα το Λιχτενστάιν, του οποίου η θυγατρική, η Inter Ikea, είναι ο παγκόσμιος δικαιοπάροχος της Ikea.

«Το Ίδρυμα Interogo διοικείται από ένα Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από τουλάχιστον δύο μέλη και ένα 7μελές Εποπτικό Συμβούλιο», ανέφερε ο επικεφαλής επικοινωνιών του Interogo, Άντερς Μπάιλαντ, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 29 Ιανουαρίου. «Τα μέλη της οικογένειας Κάμπραντ ήταν και θα είναι πάντοτε μειοψηφία στα Εποπτικά Συμβούλια».

Παρόλο που ονομάζεται ίδρυμα, η αποστολή του Stichting Ingka είναι μόνο μερικώς φιλανθρωπική. Το καταστατικό της προβλέπει επίσης την επανεπένδυση των κερδών στην εταιρεία, σύμφωνα με τον Περ Χέγκενες, διευθύνοντα σύμβουλο του Ιδρύματος Ikea. Ο Κάμπραντ «δεν ενδιαφέρεται για τα χρήματα», είχε πει ο Χέγκενες στο Bloomberg το 2012. «Αυτό είναι σαφές από τον τρόπο με τον οποίο έχει διαμορφώσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας».

Leave a Response