Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
Μέδουσα turritopsis nutricula
Μαθαίνω

Η αθάνατη μέδουσα

2.98Kviews

Υπάρχει ένα είδος του ζωικού βασιλείου που φαίνεται ότι έχει ανακαλύψει το μυστικό της αιώνιας ζωής.

Πρόκειται για ένα είδος μέδουσας (Τurritopsis nutricula) η οποία μόλις φτάνει στο το ώριμο ενήλικο στάδιό της, μπορεί και ξαναγυρίζει στο ανώριμο στάδιο του πολύποδα, δηλαδή στην αρχή της ζωής της.

Η Turritopsis nutricula είναι το είδος της μέδουσας που μπορεί να μετατρέψει τα κύτταρα της από την ώριμη κατάσταση στην νεανική. Είναι το μόνο είδος που μπορεί να κινείται μέσα σε ένα τακτικό κύκλο της ζωής.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι έχει νικήσει το θάνατο, αφού οι αιτίες θανάτου του δεν περιλαμβάνουν σχεδόν καθόλου τη γήρανση

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μέδουσα αποτελεί το μόνο γνωστό είδος ζωής, το οποίο μπορεί συνεχώς να γυρίζει το χρόνο από την αρχή. Η επιστημονική εξήγηση γιά τη μέδουσα αναφέρει ότι μπορεί να αντιστρέψει τη γήρανση πίσω στο χρόνο και να ανακτήσει ολόκληρη τη δομή της, να επιστρέψει στην κατάσταση του πολύποδα, δηλαδή τη πρώτη φάση της ζωής της.

Αναζητώντας το μυστικό της, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό κρύβεται στην διαδικασία της συνεχούς επαναδιαφοροποίησης.

Μόνο λίγα ζώα στον κόσμο μπορούν να προκαλέσουν διαφοροποίηση, όπως η σαλαμάνδρα, για παράδειγμα, που μπορεί να ξαναδημιουργήσει την ουρά της, όταν τη χάνει.

Leave a Response