Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
Μαθαίνω

Τι λέει ο τρόπος που κοιμόμαστε για εμάς;

1.63Kviews

Έχετε παρατηρήσει τι θέση παίρνετε στο κρεβάτι σας την ώρα που πέφτετε για ύπνο; Σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, η στάση στην οποία επιλέγουμε να κοιμηθούμε αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε και την «ξύπνια» καθημερινότητά μας. Με άλλα λόγια, συνήθως ζούμε, όπως κοιμόμαστε.

Δεν μιλάμε για την θέση που παίρνετε στο κρεβάτι με το που το… επισκέπτεστε το βράδυ, καθώς μπορούν να μεσολαβήσουν πολλά στριφογυρίσματα μέχρι να κλείσουν τα μάτια σας. Παρατηρήστε την στάση που λαμβάνετε την στιγμή εκείνη που είστε έτοιμοι να «παραδοθείτε στον Μορφέα». Αυτή είναι η «προτιμώμενη στάση ύπνου» σας, που μάλιστα μπορεί να επηρεάσει –θετικά ή αρνητικά- την ποιότητα του ύπνου, αν την ακολουθείτε απαρέγκλιτα επί χρόνια.

Τι μπορεί να δείχνει όμως αυτή η στάση για την προσωπικότητά μας; Αρκετές ερευνητικές ομάδες ασχολήθηκαν με αυτό το ζήτημα και κάνουν λόγο για «γλώσσα του σώματος» στον ύπνο. Πολύς λόγος γίνεται για την γλώσσα του σώματος σε… όρθια στάση, αλλά λίγοι έχουν σκεφτεί να την αναλύσουν στο… κρεβάτι, λένε οι μελετητές και ξεχωρίζουν τις έξι πιο συνηθισμένες στάσεις ύπνου, επιχειρώντας την «αποκωδικοποίησή» τους.

 • Εμβρυακή στάση

 

Αν σας αρέσει να κοιμάστε σε στάση εμβρύου, όπως σε αυτή της φωτογραφίας, δεν είστε καθόλου μόνοι: Έτσι επιλέγουν να κοιμηθούν το 41% των ανθρώπων, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, η οποία αποκαλύπτει την δημοτικότητα του… κουλουριάσματος. Ακόμη πιο δημοφιλής είναι η συγκεκριμένη στάση για το γυναικείο φύλο.

Όσον αφορά το τι δηλώνει η εμβρυακή θέση ύπνου για την προσωπικότητα αυτού που την υιοθετεί, οι ειδικοί μιλούν για ανθρώπους με «σκληρό» περίβλημα, καθώς παρουσιάζονται φαινομενικά δυνατοί, αλλά δεν παύουν να είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι και συχνά ντροπαλοί στην αρχή, με την ικανότητα όμως να προσαρμόζονται γρήγορα.

 • Η στάση «κορμός»
  Πρόκειται για πλάγια στάση, αλλά με διατήρηση του σώματος σε εντελώς ευθεία θέση και με τα χέρια κατεβασμένα προς τα κάτω. Η ίδια μελέτη δείχνει πως αυτή είναι η δεύτερη δημοφιλέστερη στάση ύπνου, με θιασώτες το 15% των ερωτηθέντων.Αν κοιμάστε κι εσείς με το στιλ «κορμού δέντρου», πιθανότατα είστε αρκετά κοινωνικοί και «καλόβολοι» χαρακτήρες. Ίσως μάλιστα είστε αρκετά γενναιόδωροι στην εμπιστοσύνη, κάτι που σε μερικές περιπτώσεις είναι καλό, αλλά με τους ακατάλληλους ανθρώπους, μπορεί να αποδειχθεί εκμεταλλεύσιμο με την κακή έννοια.
  • Η στάση «ικέτης»

  a3Κοιμάστε στο πλάι, με τα χέρια απλωμένα μπροστά από το σώμα σας; Ανήκετε στο κομμάτι του πληθυσμού που υιοθετεί την «ικετευτική» στάση και οι επιστημονικές αναλύσεις σας θέλουν ανοιχτόμυαλους, αλλά αρκετά κυνικούς. Η καχυποψία χαρακτηρίζει την προσωπικότητά σας, ενώ είστε αρκετά πεισματάρηδες: Όταν παίρνετε μια απόφαση, ο κόσμος να χαλάσει, θα την διατηρήσετε μέχρι τέλους.

 

 • Η «στρατιωτική» στάση

Η θέση ύπνου αλά «στρατιωτικά» είναι η εξής: Ανάσκελα, με τα χέρια κάτω, δίπλα στα πλευρά. Το 8% των συμμετεχόντων της έρευνας δήλωσαν πως κοιμούνται με αυτό τον τρόπο, και κατατάσσονται σε εκείνους που χαρακτηρίζονται από σχετικό συντηρητισμό, ενώ είναι φιλήσυχοι και αντιπαθούν τους καβγάδες και τις φασαρίες.

Εξαιτίας της θέσης τους με την πλάτη ακουμπισμένη στο κρεβάτι, όσοι υιοθετούν αυτή τη στάση έχουν περισσότερες πιθανότητες να ροχαλίζουν, κάτι που μπορεί να μην τους στερεί τον ύπνο, αλλά αφαιρεί αρκετή από την ποιότητά του και την ξεκούραση.

 • Η «ελεύθερη πτώση»

Πρόκειται για την θέση «έπεσα από το ταβάνι και έφαγα τα μούτρα μου στο κρεβάτι» ή σε απλά ελληνικά, μπρούμυτα. Όσοι ξαπλώνουν πλακώνοντας την κοιλιά τους, ενώ με τα χέρια τους «καδράρουν» το μαξιλάρι τους και διατηρούν το κεφάλι τους σε πλάγια θέση, είναι συνήθως παρορμητικοί και κοινωνικοί σαν χαρακτήρες. Ωστόσο, δεν αισθάνονται καθόλου άνετα με την κριτική. Με αυτή την κατηγορία ταυτίστηκε το 7% των ερωτηθέντων.

 • Στάση «αστερίας»

Ξαπλωμένοι ανάσκελα, με τα χέρια ψηλά, δίπλα από το κεφάλι τους ή από το μαξιλάρι τους. Αυτοί είναι οι «αστερίες» του κρεβατιού και φτάνουν το 5% των ερωτηθέντων. Τι δηλώνει για έναν «αστερία» η στάση ύπνου του; Ξέρουν να ακούνε τους άλλους, τους αρέσει να βοηθούν, αλλά δεν αισθάνονται άνετα να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Δυστυχώς γι’ αυτούς, επίσης, η στάση «αστερίας» τους κάνει πιο ευάλωτους στον εφιάλτη του ροχαλητού και είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από κακή ποιότητα ύπνου.

Μερικά ακόμη ενδιαφέρονται στατιστικά ευρήματα για τον ύπνο είναι τα εξής: Στην πλειοψηφία μας, κοιμόμαστε σε μια συγκεκριμένη στάση ύπνου. Αν θεωρείτε πως δεν συγκαταλέγεστε σε κάποια από τις παραπάνω στάσεις γιατί συνεχώς αλλάζετε την θέση σας κατά την διάρκεια της νύχτας, μάλλον κάνετε λάθος: Μόλις το 5% αποδείχθηκε πως αλλάζει θέση κατά τον ύπνο. Επίσης, μόλις το 10% των ανθρώπων σκεπάζουν ολόκληρο το σώμα τους με κουβέρτα ή κάποιο άλλο σκέπασμα, αφού εννιά στους δέκα προτιμούν να αφήνουν ξεσκέπαστο ένα χέρι, ένα πόδι ή και τα δύο τους πόδια.

 • Σε ενοχλεί η στάση ύπνου σου; Άλλαξέ την

Ποια είναι η προτιμώμενη στάση ύπνους σας; Έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια; Έχετε παρατηρήσει να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου ή να δημιουργεί προβλήματα και πόνο; «Μπορεί η στάση ύπνου να είναι σαν ένα προσωπικό αποτύπωμα του καθένα μας, αλλά απλώς αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα και δεν την καθορίζει. Έτσι, στην περίπτωση που επηρεάζει την φυσική σας κατάσταση, αν για παράδειγμα κοιμάστε μπρούμυτα και ξυπνάτε με πόνο στο σβέρκο, μάλλον είναι ώρα να αλλάξετε την στάση στην οποία κοιμάστε», λέει ο ειδικός αναλυτής του ύπνου. Dr. Samuel Dunkell.

 


Πηγή

Leave a Response