Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021
Γαύρος, σαρδέλες, φρίσσες μαρινάτες
Συνταγές

Γαύρος και φρίσσες μαρινάτες

3.33Kviews

Ένα γευστικότατος μεζές που μπορεί να συνοδεύσει τά όσπρια, τα λαδερά, ή το ούζο.

Μπορείτε να δοκιμάσετε την συνταγή με φρίσσες, με γαυρομάνα (μεγάλος γαύρος) η με γαύρο. Εμείς δοκιμάσαμε την συνταγή ακόμα και με μικρούς κολιούς και το αποτέλεσμα ήταν εξίσου γευστικότατο.

Υλικά

  • 1,5 κιλό φρίσσες ή γαυρομάνα
  • 0,5 έως 1 λίτρο λευκό ξύδι
  • 400-600 ml ηλιέλαιο (όχι ελαιόλαδο γιατί παγώνει στο ψυγείο)
  • 3 κουταλιές της σούπας λευκό μπαλσάμικο
  • 6 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 4-6 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες
  • 2-3 κόκκινες πιπεριές καυτερές (προαιρετικά)

Σημείωση: Τόσο κατα την προετοιμασία, όσο και κατά την ολοκλήρωση, τα ψάρια πρέπει να καλύπτονται με το ξύδι ή με το ηλιέλαιο.

Καθαρίζετε τα ψάρια από τα λέπια (όπου απαιτείται), τα εντόσθια και κόβετε τα κεφάλια. Μπορείτε να αφαιρέσετε και τα κόκκαλα από τα πλάγια της κοιλιάς.

Σε μία λεκάνη τοποθετείστε τα ψάρια το ένα δίπλα στο άλλο σε στρώσεις.
Ρίχνετε το ξύδι μέχρι να καλυφτούν. Τα αφήνετε να “ψηθούν” στο ξύδι για 2 ώρες.
Για να ελέγξετε εάν έχουν “ψηθεί”, πάρτε ένα ψάρι και ξεπλύντε το κάτω από από την βρύση τρίβωντάς το απαλά με τους αντίχειρες.
Αν το δέρμα φεύγει εύκολα, έχει ψηθεί. Θα πρέπει επίσης να μπορεί εύκολα να χωριστεί εύκολά στα δύο και να φύγει έυκολα η σπονδυλική του στήλη.
Επίσης τα κρέας να έχει γίνει λευκό και να μην είναι κόκκινο γύρω από την σπονδυλική στήλη.

Εάν δεν έχουν “ψηθεί” όλα τα ψάρια, αφήστε αυτά που δεν έχουν “ψηθεί” τα λίγο ακόμα στο ξύδι και βγάλτε αυτά που είναι πλέον έτοιμα.

Τα έτοιμα ψάρια τα ξεπλένετε κάτω από την βρύση, αφαιρέστε την ραχοκοκκαλιά τους και τα πλαϊνά κόκκαλα της κοιλιάς (σε περίπτωση που δεν το κάνατε πρίν τα βάλετε στο ξύδι).

Αφού ξεπλύνετε όλα τα ψάρια, τοποθετήστε τα σε ένα γυάλινο σκέυος (γυάλινο τάπερ, πυρέξ, κλπ) σε στρώσεις, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με αλάτι.

Σε μία λεκάνη αναμειγύετε το ηλιέλαιο με το λευκό μπαλσάμικο, και περιχύνετε τα ψάρια με αυτό ώστε να σκεπαστούν όλα.

Προσθέτετε το σκόρδο και τις καυτερές πιπεριές (εάν επιθυμείτε), σκεπάζετε το γυάλινο σκεύος και το τοποθετείτε στο ψυγείο για 24 τουλάχιστον ώρες.

Τα ψάρια σας είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Leave a Response