Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Χριστουγεννιάτικες αγορές
Καθημερινά

Εξυπνες αγορές για δώρα τα Χριστούγεννα

2.96Kviews

Αφού θα κάνετε δώρα τώρα τα Χριστούγεννα, ας γνωρίζετε τι θα ήθελαν οι φίλοι, τα παιδιά και οι συγγενείς σας να λάβουν.

Ας ξεκινήσουμε από τα εύκολα: το αγαπημένο δώρο που περιμένουν όλοι οι Ελληνες φέτος -μικροί, μεγάλοι, γυναίκες και άνδρες- είναι τα μετρητά!

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την Ετήσια Εκθεση της Deloitte που ρώτησε τους Ελληνες για το τι δώρο θα ήθελαν να λάβουν φέτος, αλλά και για το πόσα και πώς θα ξοδέψουν τα χρήματά τους τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Τα 5 κορυφαία δώρα για τους Ελληνες το 2012 είναι τα χρήματα, τα βιβλία, τα ταξίδια, τα laptop/υπολογιστές και τα ρούχα και παπούτσια.

Οι ηλικίες 18-24 ετών προτιμούν χρήματα, laptop/υπολογιστές, ταξίδια, ρούχα και παπούτσια. Οι ηλικίες 55-64 ετών θα ήθελαν να λάβουν χρήματα, βιβλία, καλλυντικά/αρώματα και ταξίδια.

 

Aν έχετε συγγενείς ή φίλους στο εξωτερικό και θέλετε να τους κάνετε δώρα, συμβολευτείτε τον παρακάτω πίνακα.

Οι δαπάνες

Η μελέτη δείχνει ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες, ο Ελληνας δεν θα δανειστεί για να περάσει τις εορτές, αλλά θα περιορίσει σημαντικά τις δαπάνες, περιορίζοντας τις αγορές στις απολύτως απαραίτητες. Θα δώσει έμφαση σε παιχνίδια χρήσιμα και εκπαιδευτικά, ενώ η διασκέδαση θα συνδυαστεί με κοινωνικοποίηση. Θα επιλέξει αγορές μέσω ίντερνετ και θα κάνει έρευνα αγοράς, δίνοντας έμφαση στη χαμηλότερη τιμή.

Ο μέσος Ελληνας θα δαπανήσει φέτος για τις γιορτές 407 ευρώ. Το ποσό είναι μειωμένο σε σχέση πέρσι κατά 16,2% και θα ξοδευτεί ως εξής:

  • τα 188 ευρώ θα τα δαπανήσει για δώρα
  • τα 169 ευρώ για φαγητό και ποτό
  • και τα 50 ευρώ για κοινωνικοποίηση – διασκέδαση.

Γενικά, οι Έλληνες θα προτιμούσαν να λάβουν μετρητά και βιβλία ως δώρα αλλά τελικά θα λάβουν βιβλία, ρούχα και καλλυντικά. Τα βιβλία είναι η προτιμώμενη επιλογή σε πολλές χώρες για το έτος αυτό.

Παρά το γεγονός ότι τα ταξίδια, οι υπολογιστές και τα smartphones ανήκουν στα κορυφαία 10 πιο επιθυμητά δώρα για τους περισσότερους Ευρωπαίους, αυτά δεν περιλαμβάνονται στην αντίστοιχη λίστα των δώρων που τελικά προσφέρονται. Αυτό το χάσμα έχει διευρυνθεί κυρίως για τους υπολογιστές tablet και τα smartphones, που οι καταναλωτές επιθυμούν να λαμβάνουν 5 έως 6 φορές περισσότερο από ό, τι στην πραγματικότητα προσφέρονται, σε σύγκριση με το 2011 όπου η αναλογία ήταν 2 προς 1.

Όπως συνέβη και πέρυσι, τα πιο δημοφιλή δώρα για εφήβους είναι τα βιντεοπαιχνίδια, τα μετρητά και τα βιβλία.

Παρ’ όλο που οι δωροεπιταγές είναι μεταξύ των κορυφαίων 10 προσφερόμενων δώρων, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές παρατηρούν ότι τελικά δεν είναι τόσο πρακτικές επιλογές, καθώς επισημαίνουν ότι μερικές φορές ξεχνάνε να τις χρησιμοποιήσουν ή ότι δεν τους επιτρέπεται να επιλέξουν ό,τι θα ήθελαν. Ωστόσο, το μειονέκτημα των δωροεπιταγών που αφορά την περίοδο ισχύος αναφέρεται λιγότερο συχνά.

Πηγή: newspark.eu

 

Leave a Response