Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
TravelΕλλάδα

Νίσυρος, το γλυπτό από λάβα νησί

3.81Kviews

Ένα γλυπτό από λάβα νησί που δημιούργησε το μοναδικό ενεργό ηφαίστειο της Ελλάδας στο Ανατολικό Αιγαίο. Σμιλεύτηκε με μαύρη λάβα, άσπρη ελαφρόπετρα και κόκκινη σκουριά, που είναι τα υλικά με τα οποία κτίστηκαν τα σπίτια της, τα ιερά και τα κάστρα της.Βρίσκεται νότια 12 ν.μ. από την πόλη της Κώ, έχει ακτογραμμή 28 χλμ,είναι ορεινή με υψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία με ύψος 698 μ.

Η Νίσυρος έχει σχήμα σχεδόν κυκλικό. Στη πραγματικότητα είναι ένας ηφαιστειακός κώνος που στο εσωτερικό του βρίσκεται ένας από τους παλαιοτέρους και μεγαλύτερους ηφαιστειακούς κρατήρες της Μεσογείου.

Τα παραδοσιακά κτισμένα σπίτια με τα πολλά χρώματα, η πυκνή βλάστηση, τα κρυστάλλινα νερά, οι παραλίες με το μαύρο βότσαλο, τα επιβλητικά βράχια και οι κρατήρες του ηφαιστείου προσδίδουν μια μυστηριώδη και ιδιαίτερα εντυπωσιακή ατμόσφαιρα. Κάστρα, μοναστήρια, εκκλησίες, οικισμοί ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής με βοτσαλόστρωτες πλατείες, παραδόσεις και έθιμα, μαρτυρούν ιστορικότητα χιλιάδων χρόνων, και σας προσκαλούν για εξερεύνηση.
Τα μονοπάτια, τα περισσότερα από αυτά λιθόστρωτα, σας οδηγούν σε άμεση επαφή με τη φύση και την ιστορία.

Στο νησί αυτό θα ξεκουραστείτε και θα χαλαρώσετε, αφήνοντας πίσω όλες τις έγνοιες και τα προβλήματα. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το Κάστρο του νησιού, το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής, το Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο αλλά και τα ερείπια της αρχαίας πόλης.

Η Νίσυρος έχει έντονη βυζαντινή παρουσία, με παλαιοχριστιανικές βασιλικές και με εξωκλήσια διάσπαρτα σε όλο το νησί, με περίφημες τοιχογραφίες που παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχαιολογικό και τουριστικό ενδιαφέρον. Η προσπέλαση στα εξωκλήσια αυτά γίνεται από γραφικά λιθόστρωτα μονοπάτια.Από την κλασσική αρχαιότητα σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση η ακρόπολη της αρχαίας πόλης του Μανδρακίου, το Παλαιόκαστρο. Το συνολικό μήκος της οχύρωσης είναι πολύ μεγάλο. Το τείχος και ο γκρεμός, οριοθετούν μια έκταση συνολικού εμβαδού 130 περίπου στρεμμάτων, με συνολική περίμετρο, σχεδόν 2 χιλιόμετρα, ενώ το βάρος κάποιων από τις πέτρες που αποτελούν το τείχος, φτάνει τους 3,5 τόνους.

 

Μυθολογία
Η Νίσυρος γεννήθηκε σύμφωνα με το μύθο της Γιγαντομαχίας. Η μητέρα των πάντων Γη, έστρεψε τους θνητούς Γίγαντες κατά των αθάνατων θεών του Ολύμπου. Οι θεοί καταδίωξαν τους Γίγαντες, οι οποίοι υποχώρησαν έντρομοι. Ο θεός της θάλασσας Ποσειδώνας είχε αναλάβει, κατόπιν εντολής του Δία, να εξαφανίσει το Γίγαντα Πολυβώτη, ο οποίος διέσχισε φοβισμένος το Αιγαίο προκειμένου να σωθεί. Ο Ποσειδώνας τον πρόφτασε κοντά στην Κω. Με την τρίαινά του, απέσπασε ένα τμήμα από την Κω και το εκσφενδόνισε εναντίον του Πολυβώτη. Ο Ποσειδώνας πέτυχε το Γίγαντα και τον καταπλάκωσε. Το κομμάτι αυτό της Κω έγινε η Νίσυρος.

Ιστορία
Κατά τους Περσικούς πολέμους η Νίσυρος μαζί με την Κάλυμνο και την Κω υπάγονταν στο Βασίλειο της Αλικαρνασσού υπό την Αρτεμισία. Στη συνέχεια ακολούθησε την τύχη των υπολοίπων πέριξ αυτής νήσων. Φαίνεται ότι άποικοι από το νησί ίδρυσαν την Νίσυρο στην Καρία της Μικράς Ασίας. Καταλήφθηκε από τους Ιταλούς το 1912, οι οποίοι εξουσίαζαν το νησί μέχρι την προσάρτησή της στην Ελλάδα το 1948.

Στο Μανδράκι υπάρχει το Ιπποτικό Κάστρο μέσα στο οποίο βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής, που η ίδρυση του χρονολογείται γύρω στο 1400.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι το γραφικό Μανδράκι ένα παραδοσιακό χωριό με κατάλευκα σπίτια και γραφικά στενά σοκάκια.

Ο Εμπορειός είναι ορεινός παραδοσιακός οικισμός με το Κάστρο της Παντονίκης, την εκκλησία των Ταξιαρχών, τη Φυσική Σάουνα. Από το «μπαλκόνι του Εμπορειού» Ο απολαύστε την υπέροχη θέα προς την Καλδέρα και τον Προφήτη Ηλία.

Οι Πάλοι είναι ένα όμορφο ψαροχώρι, του οποίου η εκτεταμένη αμμουδιά έλκει το μεγάλο μέρος του τουρισμού του νησιού. Στους Πάλους βρίσκεται και η όμορφη εκκλησία της Παναγιάς της Θερμιανής.

Οι ακτές, κρημνώδεις, στην πλειοψηφία τους, διακόπτονται από λίγες, αλλά ειδυλλιακές παραλίες, που υπάρχουν περιμετρικά του νησιού όπως: η Λευκή Παραλία, η παραλία των Πάλων, η Παχιά Άμμος, οι Λυές, και η μοναδική παραλία των Χοχλάκων που πήρε το όνομα της χάρη στα μεγάλα μαύρα βότσαλα από λάβα.

Στην Νίσυρο θα ζήσετε αξέχαστες διακοπές και θα απολαύσετε κάθε στιγμή.

Πως θα πάτε
Από Πειραιά, διάρκεια ταξιδίου 15 ώρες. Η Νίσυρος συνδέεται (φέρρυ ή / και ταχύπλοα) με Κω, Αστυπάλαια, Κάλυμνο, Καστελλόριζο, Ρόδο, Σαντορίνη, Τήλο, Χάλκη.

Τι να ψωνίσετε
Γλυκό ντοματάκι, κάπαρη, σουμάδα (ποτό αναψυκτικό με αμύγδαλα), κανελάδα, μυζήθρα, τυρί κρασάτο, ελαφρόπετρες.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Επίσημος κόμβος Νισύρου » www.nisyros.gr
Δρομόλόγια πλοίων » www.openseas.gr
Διακοπές & Ξενοδοχεία στη Νίσυρο » www.νισυροσ.com
Nisyros Info » www.nisyrosinfo.com
Nisyros » www.thegreektravel.com

Youtube
Νίσυρος, Μένουμε Ελλάδα, 08.06.2011
Άγονη γραμμή, Νίσυρος
Άγονη γραμμή, Νίσυρος
Νίσυρος, το ωραιότερο νησί στα Δωδεκάνησα
Nisyros, Hellas Greece
Δεκαπενταύγουστος, Νίσυρος
Nisyros, Νίσυρος, Greece

Χρήσιμα τηλέφωνα
Τουριστικό Γραφείο Δήμου: 22420 31204
Λιμεναρχείο Νισύρου: 22420 31222
Λιμεναρχείο Κω: 22420 26594
Ταξί: 22420 31460, 22420 31474

Leave a Response