Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
Νάξος
TravelΕλλάδα

Νάξος η πληθωρική

4.44Kviews

Έντονες φυσικές αντιθέσεις, απέραντες χρυσές αμμουδιές, ψηλά βουνά, άφθονα νερά, εύφορες κοιλάδες, πανίδα και χλωρίδα που θυμίζουν ηπειρωτική χώρα, συνυπάρχουν στη Νάξο και την καθιστούν μοναδική. Είναι το μεγαλύτερο και πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων. Διαθέτει ιδιαίτερο τοπίο, καθώς έχει πολύ ψηλά βουνά (το όρος Ζας, 1.004 μ. είναι το ψηλότερο των Κυκλάδων) και ορεινά χωριά με μοναδική φυσιογνωμία.

Η Νάξος κατά την αρχαιότητα έφτασε σε οικονομική και καλλιτεχνική ακμή τον 6ο αιώνα π.Χ., όταν δημιουργήθηκαν ορισμένα από τα σημαντικότερα μνημεία του νησιού. Στη συνέχεια, το πέρασμα από τη ρωμαϊκή στη βυζαντινή εποχή άφησε στο διάβα του πλήθος χριστιανικών εκκλησιών και μοναστηριών, ενώ η ίδρυση, από τον Ενετό Μάρκο Σανούδο, του δουκάτου του Αιγαίου με πρωτεύουσα τη Νάξο (το 1207), έδωσε τεράστια αίγλη στο νησί (κατά την περίοδο της ενετοκρατίας κτίστηκαν πολλοί πύργοι και αρχοντικά).

Περισσότερα από 40 χιλιόμετρα παραλιών όπου πολλές από αυτες είναι από τις καλύτερες στην Ελλάδα, 500 εκκλησίες, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία, καθιστούν την Νάξο έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς.

infonaxos - the business directory

Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού ςίναι η Χώρα Νάξου. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός λόφου και είναι μία “ζωντανή” πόλη, με πλήθος καταστημάτων, μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες που ικανοποιούν τον επισκέπτη, τόσο για την αγορά παραδοσιακών προϊόντων, όσο και τη διασκέδασή του. “Σήμα κατατεθέν” της Χώρας (αλλά και του νησιού) είναι η Πορτάρα (που βρίσκεται στο λιμάνι), μια τεράστια μαρμάρινη πύλη, από ιερό του Απόλλωνα, που άρχισε να κατασκευάζεται τον 6ο π.Χ. αιώνα και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Πίσω από την παραλία, βρίσκεται μια μεσαιωνική πόλη (Παλαιά Χώρα) σκαρφαλωμένη στην πλαγιά ενός λόφου, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το Ενετικό Κάστρο που κατασκεύασε ο Ενετός Μάρκο Σανούδο, όταν δημιούργησε το Δουκάτο του Αιγαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ενετικό Κάστρο είναι από τα λίγα κάστρα στην Ελλάδα που κατοικούνται έως σήμερα.

Που θα πάτε για μπάνιο.
Μικρή ΒίγλαΧωρίς αμφιβολία, η Νάξος διαθέτει μερικές από τις καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα. Μεγάλες παραλίες ξανθιάς ή ακόμα και σχεδόν λευκής άμμου, και καταγάλανα νερά. Η νοτιδυτική Νάξος είναι σχεδόν μια παραλία. Οι βορειοδυτικές και βόρειοανατολικές παραλίες είναι λιγότερο δημοφιλείς, ενώ ο δρόμος από Μουτσούνα (ανατολική Νάξος) προς νότο, οδηγεί σε σχεδόν ανεξερεύνητες παραλίες (Ψιλή Άμμος, Πάνερμος).

Άγιος Γεώργιος: Η παραλία της Χώρας. Αμμουδιά με ρηχά νερά, προστατευμένη από τους ανέμους, ιδανική για παιδιά. Λειτουργεί οργανωμένο αθλητικό κέντρο με σύγχρονο εξοπλισμό για όλα τα θαλάσσια σπορ. Υπάρχουν ταβέρνες και παραλιακά μπαράκια.

Άγιος Προκόπιος: Δημοφιλής με τουριστική υποδομή. Η παραλία του Άγιου Προκοπίου έχει ξανθιά άμμο και πεντακάθαρα διάφανα νερά. Συνδέεται με την Χώρα με τακτική συγκοινωνία, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

Αγία Άννα: Η πανέμορφη αμμουδιά της Αγίας Άννας αποτελεί συνέχεια της παραλίας του Άγιου Προκόπη. Χαρακτηριστικό της Αγίας Άννας το άλσος με τους σπάνιους κέδρους που φύονται μέσα στην άμμο.

Πλάκα: Μεγάλη παραλία με σχεδόν λευκή άμμο στο νοτιότερο τμήμα της, η οποία αποτελεί συνέχεια της παραλίας της Αγίας Άννας. Κατά μήκος της Πλάκας υπάρχουν ταβέρνες και εστιατόρια.

Μικρή Βίγλα: Πρόκειται για δύο υπέροχες και μεγάλες αμμουδιές, της Μικρής Βίγλας και της Παρθένου, που χωρίζονται από τον βράχο της Μικρής Βίγλας. Η παραλία της Παρθένου, έχει καθιερωθεί σαν τόπος συνάντησης των φίλων της ιστιοσανίδας από όλο τον κόσμο. Υπάρχουν λίγες ταβέρνες.

Καστράκι: Μεγάλη παραλία (η συνέχεια της Μικρής Βίγλας) μήκους 3 χλμ. με λευκή ψιλή άμμο. Στον ομώνυμο οικισμό υπάρχουν λίγες ταβέρνες.

Άλυκο: Καλά προστατευμένο από τους βόρειους ανέμους, με αμμόλοφους και δάσος από κέδρους.

Αγιασός: Ρηχά και πεντακάθαρα νερά. Προσβάσιμη από τον παραλιακό δρόμο και από την ενδοχώρα, από το χωριό Σαγκρί. Υπάρχουν δύο ταβέρνες.

Απόλλωνας: Όμορφος παραλιακός οικισμός ψαράδων, κτισμένος σε όρμο στην βορειοανατολική ακτή της Νάξου. Έχει μεγάλη παραλία που συνδυάζει άμμο και βότσαλο και παραθαλάσσια ταβερνάκια. Πολύ κοντά στην είσοδο του χωριού βρίσκεται ο Κούρος του Απόλλωνα.

Μουτσούνα: Γραφικός παραλιακός οικισμός, με όμορφες αμμουδιές και γραφικά ταβερνάκια πάνω στο κύμα, στις ανατολικές ακτές της Νάξου και απέχει από την Χώρα 38 χλμ.

Πάνερμος: Ήσυχος όρμος με πεντακάθαρα νερά και πολύ καλά προστατευμένος από τους βόρειους ανέμους. Διαθέτει …μόνο θάλασσα, οπότε σε περίπτωση ολοήμερης εκδρομής πρέπει να έχετε τα απαραίτητα μαζί σας. Θα φτάσετε από την Μουτσόυνα ακολουθόντας νότια κατελυθυνση.

Στα χωριά της Νάξου
Υπάρχουν περίπου 40 χωριά στη Νάξο, κάθε ένα με το δικό του χρώμα, παραδόσεις, χαρακτήρα. Αξίζει να επισκεφτείτε την Κόρωνο, ίσως από τα πιο όμορφα χωριά του νησιού, που είναι κτισμένη σε δύο αντικρινές πλαγιές, τη γραφική Απείρανθο που είναι κτισμένη στους πρόποδες του βουνού Φανάρι, σε υψόμετρο 550-650 μ., το Φιλώτι που είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του Ζα (το υψηλότερο βουνό των Κυκλάδων) και ξεπροβάλλει μέσα από τους ελαιώνες, το Χαλκί που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Τραγέας που είναι από τις πιο εύφορες του νησιού και επίσης αποκαλείται “Μικρός Μιστράς”, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των Βυζαντινών εκκλησιών. Το Σαγκρί, η Ποταμιά, το Γλινάδο, η Μονή, η Κεραμωτή, η Γαλήνη, αξίζουν επίσης της προσοχής σας.

Τι μπορείτε να κάνετε στη Νάξο
Η Νάξος δεν είναι απλά ένας προορισμός “ήλιος & θάλασσα”, αλλά προσφέρει πολλές δυνατότητες για δράση και συνγινήσεις στον επισκέπτη. Είναι ο παράδεισος των wind surfers, ιδανική για περιπέτεια, για να έρθει κανείς κοντα στη φύση ή απλά να χαλαρώσει. Wind surfing, Kite surfing, Θαλάσσια σπορ, ιστιοπλοϊα, ιππασία, ποδηλασία, ορεινή ποδηλασία, φωτογραφικός τουρισμός, θρησκετικός τουρισμός, πεζοπορία, αποτελούν επιλογή χιλιάδων επισκεπτών.

Αξίζει να επισκεφτείτε

  • Την Πορτάρα στη Χώρα Νάξου
  • Το Ενετικό Κάστρο στην Παλαιά Χώρα Νάξου
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Παλαιά Χώρα Νάξου
  • Την Παναγία Δροσιανή, παλαιοχριστιανική εκκλησία του 6ου με 7ου αιώνα, κοντά στο χωριό Μονή
  • Τον Άγιο Γεώργιο Διασορίτη (11ος αιώνας) με τις υπέροχες νωπογραφίες, στην κοιλάδα της Τραγαίας – 15 λεπτά με τα πόδια από το Χαλκί
  • Την Παναγία την Πρωτόθρονη στο Χαλκί (9ος – 10ος αιώνας)
  • Τον Κούρο των Μελάνων, άγαλμα 6,4 μέτρων του 7ου αιώνα π.Χ, στο Φλεριό, κοντά στο χωριό Μέλανες
  • Τον Ναό της Δήμητρας, του 6ου αιώνα π.Χ., κοντά στο Σαγκρί

ενώ δεκάδες ακόμα τόποι ενδιαφέροντος θα σας γοητεύσουν.

Που να μείνετε
Στο goNaxos.com θα βρείτε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, στούντιος, διαμερίσματα, όπου μπορείτε να δείτε τις τιμές τους και να τα κλείσετε online.
» www.gonaxos.com
Πως θα πάτε στη Νάξο
Με πλοίο: Υπάρχουν πολλά δρομολόγια για την Νάξο από το λιμάνι του Πειραιά. Το ταξίδι με ταχύπλοο από τον Πειραιά διαρκεί 3.5 ώρες και με συμβατικό καράβι 5.5 ώρες. Η Νάξος επίσης συνδέεται με Πάρο, Μύκονο, Σαντορίνη, Ίο, Αμοργό, Κουφονήσια, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα, Σύρο. Ελέγξτε για συνδέσεις και με το λιμάνι της Ραφήνας.Με αεροπλάνο: Υπάρχουν 1-2 πτήσεις την ημέρα από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Διάρκεια ταξιδιού, 30 λεπτά.
Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Καταλύματα, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, ακίνητα, εστιατόρια, clubs, κέντρα ομορφιάς στη Νάξο: www.infonaxos.com
Τουριστικός οδηγός και ξενοδοχεία » www.gonaxos.com
Η Νάξος με μια ματιά μέσα από φωτογραφίες » www.bestofnaxos.com
Βρείτε το στον Χάρτη, διαδραστικός χάρτης με δεκάδες σημεία ενδιαφέροντος » www.enaxos.com
Φωτογραφικό Άλμπουμ για την Νάξο » www.naxosimages.com
Δρομόλόγια πλοίων » www.openseas.gr
Χρήσιμα τηλέφωνα
Αστυνομία (Χώρα Νάξου): 22850 22100, 22850 23280
Αστυνομία (Χαλκί): 22850 31224
Λιμεναρχείο: 22850 22300
Ταξί: 22850 22444
Νοσοκομείο: 22853 60500
Αεροδρόμιο: 22850 23292
Ολυμπιακή: 22850 24000
Λεωφορεια ΚΤΕΛ: 22850 22921

Leave a Response