Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
Περιβάλλον

Μύθοι και αλήθειες για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη

3.53Kviews

Τα φωτοβολταϊκά στη στέγη έχουν γίνει της μόδας. Υπόσχονται ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.500 ευρώ. Ομως υπάρχουν κόστη για ασφάλιση και για συντήρηση.

Στις μέρες μας υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση αλλά και πληροφόρηση πάνω στο θέμα των φωτοβολταϊκών και την εκμετάλλευσης του ήλιου με σκοπό την εξοικονόμηση του κέρδους. Για να δούμε λοιπόν τι από αυτά είναι σωστά και τι είναι τακτική πώλησης, δηλαδή μάρκετινγκ.

Πρώτα από όλα αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως τα φωτοβολταϊκά έχουν έναν ορισμένο χρόνο ζωής. Αυτός ο χρόνος ξεκάνει από τα 10 έτη και επεκτείνεται έως τα 25 ανάλογα κυρίως  με τα panels (συλλέκτες ηλιακής ακτινοβολίας) που έχουν τοποθετηθεί στις ταράτσες μας.

Από εκεί και πέρα αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως κατά κύριο λόγο τα φωτοβολταϊκα που έχουμε βάλει στην ταράτσα μας (λόγο του ότι είναι μια επένδυση) πρέπει να τα ασφαλίσουμε διότι υπάρχει ο κίνδυνος της καταστροφής τους από πολλές αιτίες όπως χαλαζόπτωση κτλ.

Εκτός από τα παραπάνω, όπως το οποιοδήποτε μηχανιμα έχουμε στην κατοχή μας, έτσι και τα φωτοβολταϊκα χρειάζονται να έχουν ένα συμβόλαιο συντήρησης.

Πάμε τώρα στο πιο σημαντικό που δεν είναι άλλο από το κόστος τοποθέτησης των φωτοβολταϊκων καθώς και τα χρήματα που μπορούμε να κερδίζουμε κάνοντας αυτήν την επένδυση.

Όλοι θα έχουμε δει τις διαφημίσεις που λένε ότι έχουμε ετήσιο εισόδημα έως 7500€. Για να πετυχουμε αυτό το εισόδημα τα τετραγωνικά που πρέπει να καλύψουμε στην ταράτσα μας είναι αρκετά έως υπερβολικά  (περίπου 200 τ.μ.) και το κόστος υψηλό (περίπου 45.000€)

Δεν πρέπει όμως να απογοητευόμαστε, διότι ανάλογα με τα τετραγωνικά που μπορούμε να μπορούμε να δούμε περίπου το κέρδος μας. Ηδη ορισμένες  εταιρείες φωτοβολταϊκων μας υπολογίζουν αμέσως αυτό το κέρδος, μια από αυτές θα την βρείτε π.χ. στην ιστοσελίδα http://www.sunera.gr/proposal.php όπου κάνοντας ένα απλό παράδειγμα για 30 τμ φωτοβολταικων έχουμε κόστος 11000€ και κέρδος περίπου 1800€ το χρόνο. Από τον υπολογισμό βλέπουμε πως σε 6 περίπου χρόνια κάνουμε απόσβεση των χρημάτων που έχουμε δώσει και τα υπόλοιπα χρόνια ζωής του φωτοβολταϊκου έχουμε ένα ετήσιο κέρδος στην τσέπη μας.

Τώρα για όσους δεν έχουν διαθέσιμα τα παραπάνω χρήματα (μην ξεχνάμε έχουμε και οικονομική κρίση) μπορούν να πάρουν ένα δάνειο από τράπεζα και να κανονίσουν το δάνειο να αποπληρώνεται από το μηνιαίο κέρδος της αγοράς του ρεύματος από την ΔΕΗ.

Leave a Response