Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021
Συνταγές

Κακκαβιά

2.55Kviews

Η κακαβιά ξεκίνησε να παρασκευάζεται πάνω στα ψαροκάικα. Καθώς οι ψαράδες έλειπαν για ψάρεμα πολλές ημέρες, έπαιρναν μαζί τους ένα πατάτες, νερό, λάδι και κρεμμύδια. Ήταν γι’ αυτούς ένα εύκολο φαγητό και επειδή έχουν το κύριο συστατικό, δηλαδή τα ψάρια και μάλιστα πάντα φρέσκα και της ώρας.  Το όνομά της κακκαβιάς πιθανόν το πήρε από την λέξη “κακάβι” που σημαίνει καζάνι, δοχείο που χρησιμοποιόταν για βράσιμο.

Υλικά για 4-6 άτομα

  • 1,5 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια
  • 1 μεγάλη πατάτα κομμένη στα τέσσερα
  • 1,5 κιλό διάφορα πετρόψαρα (οι σκορπίνες δίνουν ιδιαίτερη νοστιμιά)
  • χυμό από 2-3 λεμόνια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγο λάδι και λεμόνι (για το λαδολέμονο)
  • φρέσκο μαϊδανό

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τα ψάρια (προσοχή στο καθάρισμα των σκορπίνων). Τους ρίχνετε λεμόνι και τα αλατίζετε.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ρίχνετε τα κρεμμύδια και την πατάτα.
Τα βράζετε για 15 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, για να μαλακώσουν δίχως νο μαυρίσουν.
Τοποθετείτε τα ψάρια στρώσεις – στρώσεις, στην κατσαρόλα, αρχίζοντας από τα πιό μεγάλα που τα βάζετε πρώτα. Αλατίζετε ελαφρά κάθε στρώση χωριστά.
Ρίχνετε νερό στην κατσαρόλα, τόσο που να σκεπαστούν τα ψάρια.
Βράζετε την σούπα σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά περίπου.
Βγάζετε τα ψάρια από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα.
Σουρώνετε τη σούπα, για να μην υπάρχουν κόκκαλα και τη σερβίρετε σε ατομικά πιάτα.
Σερβίρετε τα ψάρια χωριστά με τη σάλτσα λοδολέμονου και φρέσκο μαϊντανό.

Leave a Response