Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
Καθημερινά

Οι πιο σεισμογενής χώρες στον κόσμο: Η Ελλάδα στη 10αδα! Θα μείνετε άφωνοι με τη θέση που έχει

15.6Kviews
Την έκτη θέση στον κόσμο στις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου έχει η Ελλάδα. Αν και κατέχει το 0,02 της επιφάνειας της Γης, απελευθερώνει το 2% της παγκόσμιας σεισμικής ενέργειας κάθε χρόνο και πλέον του 50% της ευρωπαϊκής.

Πρώτη είναι η Ιαπωνία και ακολουθούν η Δημοκρατία Βανουάτου ή Νέες Εβρίδες, το Περού, τα Νησιά του Σολομώντα και η Χιλή.

Η Ελλάδα έχει 157 ενεργά σεισμικά ρήγματα που έχουν δώσει 570 σεισμούς μεγαλύτερους των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εκ των οποίων, οι 20 σημειώθηκαν στη Ζάκυνθο, οι 17 στην Κεφαλλονιά και οι 16 στη Λευκάδα κατατάσσοντας το Ιόνιο ως την πιο σεισμογενή περιοχή της Ελλάδας.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Κοκολάκης σε ημερίδα για τους σεισμούς.

Όπως είπε, ζωτικής σημασίας είναι η σωστή ενημέρωση και η γνώση των μέτρων προστασίας, τα οποία αποτελούν «ασπίδα» για τους πολίτες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι πιο σεισμογενείς περιοχές είναι: Η Ελλάδα(κυρίως δυτική και νότια), η Τουρκία(βόρεια και ανατολική), η κεντρική Ιταλία και η Ισλανδία.

Μέτρια έως μεγάλη σεισμικότητα έχουν περιοχές των Βαλκανίων, των Άλπεων και των Πυρηναίων.

Μέτρια έως χαμηλή σεισμικότητα έχουν η Νότια Ισπανία, η Πορτογαλλία και η Κεντρική Ευρώπη.

Τέλος, πολύ χαμηλή σεισμικότητα έχει η Κεντρική Ισπανία και η Βόρεια Ευρώπη.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα είναι η 6η πιο σεισμογενής χώρα στον κόσμο και η πιο σεισμογενής χώρα της Ευρώπης.

 


Πηγή

Leave a Response