Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
Μαθαίνω

4 σημάδια ότι έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση

2.08Kviews

Οι άνθρωποι που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση αισθάνονται ανασφάλεια για την εμφάνισή τους και τις σχέσεις τους, φιλικές ή ερωτικές, έχουν άγχος και έλλειψη αυτοπεποίθησης που μπορεί να επηρεάσει τόσο την προσωπική όσο και την επαγγελματική τους ζωή. Ποια είναι τα σημάδια που σας προειδοποιούν ότι έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση και πώς μπορείτε να προστατεύσετε τις διαπροσωπικές σας σχέσεις από τις αρνητικές συμπεριφορές που σας επιτάσσει η κακή εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας;

 

1.Δεν είστε ανεξάρτητη:

Όχι οικονομικά αλλά ψυχολογικά. Είστε προσκολλημένη σε έναν ή περισσότερους ανθρώπους και πολλές φορές αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι μόνη σας. Θέλετε κάποιον να σας φροντίζει διαρκώς γιατί αισθάνεστε ανασφάλεια. Προσπαθήστε να ασχοληθείτε με ένα καινούριο χόμπι που θα φέρει ισορροπία στη ζωή σας.

 

2. Ζηλεύετε διαρκώς:

Η ζήλεια και η ανασφάλεια πάνε μαζί. Δεν πιστεύετε ότι είστε αρκετή (για τους φίλους σας, για τον σύντροφό σας, για τους συναδέλφους σας) και φοβάστε ότι θα τους χάσετε. Η ζήλεια είναι η αντίδρασή σας και συνήθως δεν είναι δικαιολογημένη.

 

3.Δεν έχετε μια υγιή σχέση:

Φοβάστε διαρκώς ότι ο σύντροφός σας δεν σας θέλει σεξουαλικά, ότι δεν θαυμάζει την προσωπικότητά σας ή ότι σας αποφεύγει. Οι αρνητικές σας σκέψεις μπορεί να καταστρέψουν τη σχέση σας χωρίς να συντρέχει κανένας άλλος λόγος, για αυτό καλό είναι να συζητάτε με τον σύντροφό σας για τις ανασφάλειές σας και τις αμφιβολίες σας.

 

4.Ζητάτε συνέχεια την επιβεβαίωση:

Ένας άνθρωπος που δεν έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση θέλει να κάνει σχέσεις με ανθρώπους που τους προσφέρουν συντροφικότητα, ενώ όσοι δεν έχουν αυτοπεποίθηση αναζητούν διαρκώς την επιβεβαίωση. Η ανασφάλεια, ο φόβος της απόρριψης και η έλλειψη αυτοεκτίμησης μπορεί να σας οδηγήσει στους λάθος ανθρώπους αλλά και σε λανθασμένες συμπεριφορές. Εάν θέλετε να σας λένε συνέχεια ότι είστε όμορφη, έξυπνη ή ικανή τότε ίσως πρέπει να κάνετε ένα βήμα πίσω και να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για την έλλειψη αυτοεκτίμησης.

 


Πηγή:Kathimerini

Leave a Response