Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
Ειδήσεις

Γιατί μοίρασε τώρα το κοινωνικό μέρισμα ο Τσίπρας;

1.62Kviews

Μεγαλοπρεπώς (με μια διαγγελματικού χαρακτήρα μακροτενή on camera δήλωση) και υπερηφάνως ( βρίθουσα αιχμών για τους “απέναντι”), ο Αλέξης Τσίπρας χθες ανακοίνωσε την περιώνυμη επιστροφή κοινωνικού μερίσματος για 3,4 εκατ. πολίτες, σύμφωνα με υπολογισμούς του ιδίου.

Η αριθμητική, έχει προφανώς τη σημασία της, καθώς το πλεόνασμα- γίγας για εφέτος είναι ενδεικτικό της “υπεραπόδοσης της οικονομίας”, όπως λέει η Κυβέρνηση ή μάλλον, ακριβέστερα της υπεραπόδοσης της επιχείρησης- σκούπα στις τσέπες των φορολογουμένων.

Χονδρικώς, αυτή είναι και η κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση: Παίρνει “μέρισμα” από τους πολίτες μαμούθ, επιστρέφει “ψιχία”, τα βαφτίζει “κοινωνική πολιτική” για τα ” φτωχά λαϊκά στρώματα” με μπόλικο πασπάλισμα από αριστερή ορολογία.

Τίποτε πρωτότυπο και τίποτε καινούργιο, ως εδώ. Το αυτό έκανε και πέρυσι η Κυβέρνηση πέριξ των εορτών έχοντας δεσμευθεί επανειλημμένως μέσα στο πέρασμα των μηνών πως θα το επαναλάβει και εφέτος.

Ουδείς αιφνιδιασμός και καμία “έκπληξη”. Οι περιλάλητες ανακοινώσεις για αυτό το μέρισμα που επιστρέφεται στους πολίτες εν είδει αναγνώρισης των θυσιών τους, ήταν πολυαναμενόμενες από τους βουλευτές του και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που ασφυκτιούν (ρητορικώς τουλάχιστον) στο μνημονιακό κοστούμι.

Κάτι σαν …τραυμαπλάστ για τις πληγές που άνοιξε σε εαυτούς και αλλήλους ( σ.σ ψηφοφόρους) η ματαίωση ότι τα μνημόνια δεν σκίστηκαν τελικά με ένα νόμο και ένα άρθρο και η πολιτική της λιτότητας και της άγριας φορολόγησης, αντικατέστησε τις συριζαικές τω καιρώ εκείνω κριτικές περί “ματωμένων πλεονασμάτων”.

Αλλαγή ατζέντας

Αυτή είναι grosso modo η ιστορία του “μερίσματος” από την οποία το Μαξίμου προσδοκά οφέλη δημοσκοπικά (και όχι και τόσο δημοσκοπικά).

Όπερ σημαίνει ότι προτεραιότητα πολιτική για το κυβερνητικό επιτελείο είναι να διατηρήσει ο κ. Τσίπρας ζωντανό το αφήγημα περί φιλολαικής διακυβέρνησης που ακόμα και σε χαλεπούς καιρούς στέργει τους αδυνάτους. Πρόκειται άλλωστε για φράση την οποία εκστόμισε χθες με διαφορετικές διατυπώσεις τουλάχιστον τρις στις δηλώσεις του, μιλώντας για το “στίγμα” της κυβέρνησής του.

Πάμε παρακάτω.

Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, άνοιξαν πυρ στις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις, ως λογικό, θεμιτό και αναμενόμενο.

Τα περί καταστροφολογίας και υπονόμευσης που εξαπολύει εναντίον της αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας δε στέκουν σ ό,τι αφορά το μέρισμα τουλάχιστον, γιατί θα ήταν -επιεικώς- αφελές πολιτικά να περιμένει χειροκρότημα από τις αντιπολιτευτικές κερκίδες για τη διανομή του. Άλλωστε, τα ποσά αυτά, μόνος του το αναγνώρισε, δεν είναι παρά κάτι σαν χαρτζιλίκι σε γονατισμένα από φόρους μικρομεσαία, νοικοκυριά.

Δέχθηκε όμως πυρά και για το timing. Το ΠΑΣΟΚ πίσω από τις ανακοινώσεις “είδε” πανικό για την επιτυχία του πρώτου εκλογικού γύρου του υπό σύσταση νέου φορέα. Η Ν.Δ, επιχείρηση αντιπερισπασμού από τις αποκαλύψεις για τον Πάνο Καμμένο. Έτεροι, διέγνωσαν “πρόωρη προσφυγή στην κάλπη” οπότε χρειαζόταν τις θωπείες προς τους “πελάτες” του. ( Εντάξει, το χαρτί “πάει σε εκλογές-πέφτει” δε λείπει ποτέ εδώ και 2,5 χρόνια από τα μανίκια διαφόρων).

Τι ισχύει από όλα; Τρόμαξε ο Τσίπρας και το επιτελείο του και τον έστησαν άρον άρον μπροστά στην κάμερα να μοιράσει λεφτά στους ανήμπορους “υπηκόους”;.

Ενδεχομένως όλα και τίποτα.

Είναι γνωστό και χιλιογραμμένο πως το Μαξίμου ποντάρει διαρκώς ( ιδιαίτερα μετά την σχεδόν ανέφελη διαπραγμάτευση της γ΄ αξιολόγησης) σε αλλαγή της ατζέντας με προβολή θετικών ειδήσεων.

Μόνον που εδώ και εβδομάδες, η καθημερινότητα έχει …άλλη άποψη και του δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια να ορίσει την ατζέντα.

Με την έναρξη της νέας εβδομάδας ( μετά από περίπου τρεις ημέρες που η ιστορία Κουφοντίνα τίναξε τη μαξιμινή μπάνκα στον αέρα και ύστερα από την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς), ο κ. Τσίπρας επανήλθε στην επιχείρηση: Αφήνουμε πίσω τα μνημόνια, δημιουργούμε καλές ειδήσεις, η οικονομία ανακάμπτει, γυρίσαμε σελίδα κλπ.

Τούτο σημαίνει ότι δεν “ζυγίστηκε” το πολιτικό momentum; Ασφαλώς και ζυγίστηκε ( Από πότε η πολιτική δεν είναι και θέμα… timing;).

Αυτό το περιβόητο μέρισμα όμως που το περιμένει η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ σα μάννα εξ ουρανού, εδώ και μήνες είναι αντικείμενο και επικοινωνιακής διαχείρισης.

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης, ενημερώνοντας τον Οκτώβριο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τον προυπολογισμό, είχε ανακοινώσει ότι το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί τον Νοέμβριο και όχι τον Δεκέμβριο, όπως πέρυσι.

Από το Μαξίμου πάντως απορρίπτουν οργίλως τα περί ξαφνικής “πρεμούρας” για ανακοινώσεις ένεκα των εξελίξεων στη “νέα” Κεντροαριστερά και μιλούν για προγραμματισμένες ανακοινώσεις σε συνεννόηση με τους Θεσμούς. 

 


Πηγή

Leave a Response