Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
TravelΕλλάδα

National Geographic: Το γραφικότερο χωριό των Κυκλάδων είναι στη…Νάξο! (photos)

4.32Kviews

Είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Νάξου και έχει χαρακτηριστεί, από το National Geographic ως ένα από τα ωραιότερα χωριά των Κυκλάδων.Μιλάμε για τη Κόρωνο!

Τα πλακόστρωτα σοκάκια, οι καμάρες, τα κάτασπρα σπίτια, η ιστορία του αλλά και οι κάτοικοι με το γλωσσικό ιδίωμα είναι μερικά από όσα το κάνουν πραγματικά ξεχωριστό.

Κτισμένη σε υψόμετρο 540 μέτρων στις πλαγιές μιας ρεματιάς, η Κόρωνος σε κερδίζει με την πρώτη ματιά.

Νάξος Κόρωνος

Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους οικισμούς της βορειοδυτικής Νάξου, αφού αναφέρεται ότι δημιουργήθηκε περίπου το 1200 ενώ υπάρχουν ευρήματα από τη Νεολιθική Εποχή αλλά και από την πρώτη περίοδο του Κυκλαδικού πολιτισμού.

Νάξος Κόρωνος

Το μεγαλύτερο μέρος του χωριού είναι κτισμένο στις αντικριστές πλευρές μιας βαθιάς και καταπράσινης ρεματιάς, γι αυτό και η ονομασία «Βόθροι» που του είχε αποδοθεί έως το 1932 περίπου. Για τη μετάβαση από τη μια πλευρά του χωριού στην άλλη, παλιότερα υπήρχε μια αρκετά μεγάλη γέφυρα, το «Γιοφύρι».

Νάξος Κόρωνος

Η ιδιαίτερη ρυμοτομία και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών συνθέτουν μια ασυνήθιστη όσο και μαγευτική εικόνα που ξεφεύγει από τις κυκλαδίτικες καταβολές και παραπέμπει έντονα σε χωριό του Πηλίου.

Νάξος Κόρωνος

Τα όμορφα σπίτια χωρίζονται σε επτά γειτονιές (Ανεγυρίδα, Κάστρο, Λειβαδάκι, Κάτω Γειτονιά, Απάνω Στέρνα, Προβολάκια και Πλάτσα) που επικοινωνούν μεταξύ τους με λαβυρινθώδη καλντερίμια και αμέτρητα σκαλοπάτια.

Νάξος Κόρωνος

Σχεδόν κάθε γειτονιά έχει τη δική της πλατεία και διατηρεί τη παλιά της βρύση, ενώ υπάρχει και κεντρική πλατεία, η Πλάτσα όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι.

Νάξος Κόρωνος

Οι κληματαριές, τα λουλούδια στις αυλές και οι περίτεχνες καμάρες δημιουργούν μια ρομαντική ατμόσφαιρα, που συγκινεί και γοητεύει τον επισκέπτη.

 

Νάξος Κόρωνος

Διαβάστε επίσης:  Το ανέγγιχτο νησί των 150 κατοίκων δίπλα στη Νάξο με το ανεξερεύνητο σπήλαιο!!!(Photos, Video)

Νάξος Κόρωνος

Η Κόρωνος είναι γνωστή ως το χωριό της σμύριδας, καθώς οι κάτοικοί της έχουν μακρά παράδοση στην εξόρυξη του ιδιαίτερα σκληρού ορυκτού από τα βουνά της περιοχής. Σήμερα η εξόρυξη της σμύριδας απλώς «συντηρείται» και ή εξαγωγή της είναι αρκετά περιορισμένη.

Νάξος Κόρωνος

Στην Κόρωνο αξίζει να δεις την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας (με μαρμάρινο τέμπλο και πλακόστρωτο δάπεδο) που ιδρύθηκε πιθανώς τον 9ο-10ο αιώνα και ανακαινίστηκε το 1747, την Ατσιπάπη και το μνημείο πεσόντων (ηρώο) της Κορώνου, έργο του γλύπτη Αρμακόλα.

Νάξος Κόρωνος

Νάξος Κόρωνος

Μερικά χιλιόμετρα μακρυά βρίσκεται η Ατσιπάπη, ένας οικισμός με κτίσματα από λιθοδομή και καλντερίμια που χρονολογείται από τους Μεσαιωνικούς Χρόνους (τουλάχιστον από το 15ο αιώνα).

 

Νάξος Κόρωνος

Η γραφικότητα και η ομορφιά αυτού του χωριού είναι κάτι το μοναδικό, κάτι το ξεχωριστό..

Νάξος Κόρωνος

Διαβάστε επίσης:  Το Ελληνικό νησί που ψηφίστηκε έκτο καλύτερο παγκοσμίως. Μια λευκή πινελιά στα γαλαζοπράσινα νερά του Αιγαίου!

Νάξος Κόρωνος

Νάξος Κόρωνος

 

 


Περισσότερες πληροφορίες για τη Νάξο: www.gonaxos.com

Καταλύματα, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, ακίνητα, εστιατόρια, clubs, κέντρα ομορφιάς στη Νάξο: www.infonaxos.com

Ξενοδοχεία στη Νάξο: www.naxos-hotel.com

Φωτογραφικό υλικό της Νάξου: www.bestofnaxos.com

 

Πηγή

 

Leave a Response