Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Ειδήσεις

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν απο τη νέα κακοκαιρία

1.37Kviews

Ο κίνδυνος καταστροφής από ακραία καιρικά φαινόμενα στην Αττική δεν περιορίζεται στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο που θρηνούν 19 θύματα από τις τελευταίες φοβερές πλημμύρες. Άλλες οκτώ ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμυρών υπάρχουν σε περιοχές τις Αττικής, όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η Real news σήμερα.

Πολυσέλιδη έκθεση που βρίσκεται σε διαβούλευση με στόχο να γίνει νόμος του κράτους μέσα στο 2018, έχει αποτυπώσει αναλυτικά την υψηλή επικινδυνότητα περιοχών ακόμα και στο πιο πυκνοδομημένο κομμάτι της Αθήνας και περιλαμβάνει δήμους με συνολικό πληθυσμό 3.099.551. κατοίκους.

Στην έκθεση διερευνώνται τρία σενάρια εκδήλωσης πλημμυρών, ένα δυσμενές, ένα αρκετά δυσμενές και ένα ακραίως δυσμενές. Για καθένα από τα σενάρια υπολογίζεται ο βαθμός που θα επηρεαστεί η έκταση κάθε επικίνδυνης ζώνης.

Λεκάνη ποταμού Κηφισού

Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλα. Ακόμα και στο λιγότερο δυσμενές σενάριο, η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως έκταση πολύ υψηλής τρωτότητας. Πρόκειται για την πιο πυκνοδομημένη περιοχή της χώρας και βρίσκεται σε κίνδυνο στο πολύ δυσμενές σενάριο.

Ζώνη Μεγάρων – Ν. Περάμου

Είναι η περιοχή που επλήγη και περιλαμβάνει Μάνδρα και Νέα Πέραμο. Το 44,13% της έκτασης χαρακτηρίζεται από υψηλή τρωτότητα και το 32,16% από πολύ υψηλή.

Περιοχή των Μεσογείων

Είναι ζώνη που λόγω μεταφοράς ιζημάτων μπορεί επίσης να βουλιάξει στη λάσπη όπως και η Δυτική Αττική, τηρουμένων των αναλογιών.

Ζώνη Ασπρόπυργου – Ελευσίνας

Τα δύο τρίτα αυτής της ζώνης βρίσκονται σε κίνδυνο από αναμενόμενες πλημμύρες.

Παράκτια περιοχή Μαραθώνα – Ν. Μάκρης

Ολόκληρη η έκταση βρίσκεται σε κίνδυνο, αλλά αποκλειστικά και μόνο στο εξαιρετικά δυσμενές σενάριο.

Βάρης – Αγίας Μαρίνας Κορωπίου

Στο κόκκινο βρίσκεται η συγκεκριμένη ζώνη. Σχεδόν το ένα τρίτο κινδυνεύει ακόμα και από αναμενόμενες πλημμύρες.

Σαρωνίδας – Αναβύσσου – Παλαιάς Φώκαιας

Εδώ αν γίνει πραγματικότητα το ακραίο σενάριο, τότε όλη η ζώνη κινδυνεύει σοβαρά.

Ζώνη Λουτρακίου

Η χαμηλή ζώνη αντιμετωπίζει κάποια τρωτότητα, αλλά μεγάλη εδαφική απώλεια μπορεί να έχει μόνο μια μικρή περιοχή στα βόρεια.

Ζώνη τεχνητής λίμνης Μαραθώνα

Υψηλή επικινδυνότητα στο 100% της έκτασης. Ροή λάσπης και αυξημένη μεταφορά ιζημάτων αναμένεται για περιοχές που βρίσκονται στα νότια των οικισμών Πολυδενδρίου και Καπανδριτίου.

 


Πηγή

Leave a Response