Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πάσχα στη Κέρκυρα
TravelΕλλάδα

Πάσχα στην Κέρκυρα

3.47Kviews

Η καταπράσινη Κέρκυρα, με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά, την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, με την πανέμορφη πρωτεύουσα που είναι μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας, με τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά και τους γραφικούς κολπίσκους, στολισμένη με τα χρώματα των ανθισμένων λουλουδιών είναι ένας από τους ιδανικούς προορισμούς για το Πάσχα.

Η Κέρκυρα είναι ένας τόπος που σε αφήνει ελεύθερο να επιλέξεις ανάμεσα στην απλότητα της ζωής ενός χωριού και στο πλήθος των παροχών που μπορούν να ευχαριστήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Στην Κέρκυρα ο εορτασμός του Πάσχα ξεχωρίζει. Τα ιδιαίτερα τοπικά έθιμα και η άμεση σχέση των ημερών αυτών με την αρχή της Άνοιξης, αναδεικνύουν μια μοναδικότητα, που έχει καταστήσει το Κερκυραϊκό Πάσχα πόλο έλξης επισκεπτών απ΄ όλο τον κόσμο. Κυριαρχεί η συγκινητική, πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική, μια ακόμα τοπική ιδιαιτερότητα, που ξεχύνεται από τους ναούς στα καντούνια της πόλης και των προαστίων.

Οι εκδηλώσεις του Κερκυραϊκού Πάσχα αρχίζουν από την Κυριακή των Βαΐων. Στις 11:00 το πρωί, γίνεται η λιτάνευση του Σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, μια λιτανεία που τελείται από το 1630 σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από τη θανατηφόρο επιδημία της πανώλης, που το 1629 θέρισε τους Κερκυραίους. Η λιτανεία αυτή είναι η πιο μεγάλη σε διαδρομή και περιφέρεται κατά μήκος της νοητής γραμμής των παλαιών Ενετικών τειχών της πόλης. Είναι η μοναδική στην οποία συμμετέχουν, όλες και οι 18 Φιλαρμονικές του νησιού για να τιμήσουν τον Πολιούχο Άγιο της Κέρκυρας. Έθιμο είναι μετά το τέλος της λιτανείας, οι Φιλαρμονικές παρελαύνουν από τα κεντρικά σημεία του ιστορικού κέντρου της πόλης παιανίζοντας εύθυμα εμβατήρια. Το ίδιο βράδυ στις 9.00 γίνεται στο Δημοτικό Θέατρο η καθιερωμένη συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρίας Μάντζαρος.

Τη Μεγάλη Δευτέρα οι οι καμπάνες καλούν τους πιστούς στις εκκλησιές και πλήθος λαού ακούει το “ουαί και αλοίμονο Φαρισαίοι υποκριταί”.

Τη Μεγάλη Τρίτη στις εκκλησίες ακούγεται το τροπάριο της Κασσιανής και το βράδυ στις 9.00 στο Περιστύλιο των Παλαιών Ανακτόρων ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (ΟΚΕ) διοργανώνει την καθιερωμένη πλέον Μουσική Ποιητική Βραδιά με θέμα “Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση”.

Τη Μεγάλη Τετάρτη από νωρίς το απόγευμα οι εκκλησίες της πόλης και των προαστίων γεμίζουν με πιστούς για τα Ευχέλαια και στις 8.30 το βράδυ το Δημοτικό Θέατρο γεμίζει με κόσμο, που θα ακούσει τη Δημοτική Χορωδία στην καθιερωμένη συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής και Μεγαλοβδομαδιάτικων Μελωδιών, που προσεγγίζει το Θείον Δράμα μέσα από εκκλησιαστική μουσική Ανατολική και Δυτική.

Τη Μεγάλη Πέμπτη στον Duomo, την Καθολική Μητρόπολη της Πλατείας Δημαρχείου, ανάβουν 12 κεριά και σβήνουν από ένα κερί όταν τελειώνει η ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου.

Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά των επιταφίων ξεκινά νωρίς το μεσημέρι. Στις 2:30, ξεκινά ο επιτάφιος της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Φαληράκι. Στις τέσσερις ξεκινά η πομπή από το ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο της πόλης και περνά από τους κεντρικούς δρόμους της Κέρκυρας και το Λιστόν. Καθώς περνά η ώρα, οι επιτάφιοι πληθαίνουν και στο τέλος πολλοί συναντιούνται σε διάφορα σημεία της πόλης. Στην περιφορά προπορεύονται ο σταυρός του μαρτυρίου και τα εξαπτέρυγα. Ακολουθούν το κόρο (χορωδία), που ψάλλει το “Αι γενεαί πάσαι”, οι σκόλες (μεγάλα τετράπλευρα λάβαρα), τα φλάμπουρα (κατάλοιπα βυζαντινών σημαιών) και τα βενετσιάνικα φανάρια. Στις πομπές των επιταφίων συμμετέχουν σχολεία, πρόσκοποι αλλά και μικρά κορίτσια που κρατούν στα χέρια τους καλαθάκια με λουλούδια. Αργά αρχίζει η περιφορά του τελευταίου αλλά πιο επιβλητικού επιταφίου, αυτού της Μητρόπολης. Τον κρατούν στους ώμους τους ναύτες και ακολουθούν όλοι οι ιερείς της πόλης, καθώς και οι τρεις φιλαρμονικές.

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, γίνεται κατανυκτικά η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος και του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα. Στις 11 το πρωι καθώς οι καμπάνες αναγγέλλουν την “πρώτη Ανάσταση”, στην Άνω Πλατεία, οι κάτοικοι πετούν από τα παράθυρά τους, τους μπότηδες, στάμνες με νερό που κάνουν δυνατό κρότο καθώς χτυπούν στο έδαφος. Στην Πίντα, το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης, αναβιώνει το έθιμο της μαστέλας: ένα βαρέλι με νερό στολίζεται και γεμίζει με κέρματα περαστικών. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στην Ανάσταση στην Άνω Πλατεία το θέαμα είναι μοναδικό. Όλα τα παράθυρα των γύρω σπιτιών είναι ανοιχτά με κεράκια αναμμένα. Τα παράθυρα των μεγάλων σπιτιών, μαζί με το καταπληκτικό θέμα των χιλιάδων κεριών και των πιστών που παρακολουθούν την τελετή της Ανάστασης, συνθέτουν μία μεγαλειώδη εικόνα. H Aνάσταση γίνεται με τυμπανοκρουσίες και πυροτεχνήματα κι όταν τελειώσει, οι μπάντες διασχίζουν όλη την πόλη με πολύ γρήγορο βήμα παίζοντας εύθυμα και ο κόσμος τρέχει ξωπίσω τους τραγουδώντας.

Το Πάσχα γιορτάζεται με μεγάλη λαμπρότητα στο νησί και αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία για τους παρευρισκόμενους. Η Κυριακή του Πάσχα ξεκινάει με την περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως στην Πόλη και τα χωριά και ακολουθεί το επινίκιο γλέντι. Τα ψητά αρνιά, τα κόκκινα αυγά, το μυρωδάτο κρασί και πάνω απόλα το τραγούδι, η μουσική, ο χορός.

Την Δευτέρα του Πάσχα σε όλα σχεδόν τα χωριά του νησιού γίνονται λιτανείες: το πρωί μετά τη λειτουργία η κάθε εκκλησία βάζει το φλάμπουρο, τα εξαπτέρυγα και το σταυρό της και γίνεται περιφορά στους δρόμους των χωριών.

Η πόλη της Κέρκυρας χαρακτηρίζεται από το έντονο Βενετσιάνικο στοιχείο, αλλά και από πολλές Αγγλικές και Γαλλικές επιρροές. Είναι κοσμοπολίτικη πόλη που αποπνέει μια αίσθηση αρχοντιάς, με κύρια αξιοθέατα τη μεγάλη πλατεία Σπιανάδα, που είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, το Παλιό και το Νέο Φρούριο, το Δημαρχείο (Θέατρο Σαν Τζιάκομο), το Κανόνι, το Μον Ρεπό αλλά και τα Μουσεία Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ιστορίας.

Ένα από τα πιο φημισμένα αξιοθέατα είναι το νησάκι μπροστά στο Κανόνι, που συνδέεται με αυτό μέσω μιας μικρής λωρίδας στεριάς, πάνω στο οποίο βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών και το ξακουστό Ποντικονήσι. Πάνω στο μικρό αυτό νησάκι βρίσκεται μια μικρή εκκλησία του Παντοκράτορα, του 11ου ή 12ου αιώνα. Επίσης αξιόλογα κτίσματα είναι και τα Ανάκτορα Μιχαήλ και Γεωργίου, ένα από τα ωραιότερα ανάκτορα γεωργιανού ρυθμού που άφησε πίσω της η Αγγλοκρατία. Παραδοσιακά πιάτα της κερκυραϊκής κουζίνας είναι η «παστιτσάδα», το «σοφρίτο» και το «μπουρδέτο».

Η πόλη της Κέρκυρας έχει πληθυσμό 28.185 κατοίκους (απογραφή 2001) και είναι ένα από τα πιο παλιά αστικά κέντρα της Ελλάδας. Πολιούχος της πόλης είναι ο Άγιος Σπυρίδων, το άφθορο σκήνωμα του οποίου φιλοξενείται στον ομώνυμο ναό, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πιο ιδιαίτερους που υπάρχουν.

Εκτός πόλης μπορεί να συναντήσει κανείς εξαιρετικές τοποθεσίες. Ανάμεσα στα αξιοθέατα της περιοχής ανήκει το Αχίλλειο, το παλάτι της βασίλισσας Ελισάβετ (Σίσσι), με το διάσημο γλυπτό «Αχιλλέας Θνήσκων» και τα υπέροχα έργα τέχνης, όπως τοιχογραφίες και πίνακες. Η περιοχή του Πέλεκα φημίζεται για τη θέα του ηλιοβασιλέματος που προσφέρει, ενώ στην Παλιοκαστρίτσα βρίσκεται το βυζαντινό φρούριο Αγγελόκαστρο.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε κάποια από τα χωριά της Κέρκυρας. Περισσότερα από 100 χωριά και οικισμοί βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στο καταπράσινο περιβάλλον του νησιού. Ανάλογα με την εποχή που κατοικήθηκαν παραπέμπουν στο Βυζάντιο, την εποχή των Ενετών αλλά και στη λαϊκή αρχιτεκτονική του 18ου,19ου και 20ου αιώνα ενώ που και που ξεπροβάλλουν ευρήματα από την αρχαία ή τη Ρωμαϊκή εποχή.

Κεφαλοχώρια, ψαροχώρια, οικισμοί μεταναστών ή Ελευθεριωτών ιδρυμένοι με χρυσόβουλα Βυζαντινών Αυτοκρατόρων και Δεσποτών. Κέντρα παλιών ισχυρών οικογενειών ή φωλιές απελπισμένων βιοπαλαιστών, τα χωριά και οι οικισμοί της Κέρκυρας έχουν να σας ψιθυρίσουν ιστορίες από τα παλιά, με πειρατές, φοροεισπράκτορες, αρχόντους και δούλους, κατακτητές και σωτήρες, ανθρώπους και Θεούς.

Η Κασσιώπη είναι ένα γοητευτικό χωριό στη βορειοανατολική γωνία του νησιού της Κέρκυρας, 30 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη και το αεροδρόμιο της. Βρίσκεται σε ένα όμορφο τοπίο που δημιουργεί το όρος Παντοκράτωρ (ύψος 900 μέτρα), οι απέραντοι ελαιώνες που καλύπτουν τους γύρω λόφους και οι αμέτρητοι μικροί κόλποι με χαλίκι και βότσαλα που σχηματίζει η βραχώδης ακτή. Ιστορικό και γραφικό χωριό στην είσοδο του βόρειου στενού απέναντι από τις ακτές της Ηπειρωτικής χώρας αποπνέει κάτι από την πολυκύμαντη ιστορία του.

Ένα παραδοσιακό χωριό της Κέρκυρας που αξίζει να επισκεφτείτε ειναι οι Κυνοπιάστες, 10 μόλις χιλιόμετρα από την πόλη στο δρόμο που οδηγεί στον Άγιος Γόρδιο και κοντά στα τουριστικά θέρετρα Γλυφάδα, Έρμονες, Μπενίτσες . Παλιά αρχοντικά σπίτια του 17ου εως 190υ αιώνα, μια μαρμαροστολισμένη εκκλησιά, ένα μοναστήρι του 17ου αιώνα και ένα μουσείο αφιερωμένο στην ελιά μαζί με μερικές από τις πιο φημισμένες ταβέρνες του νησιού θα σας αποζημιώσουν.

Το παραδοσιακό χωριό του Αφιώνα (στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιου και 35 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας) στεφανώνει μια χερσόνησο που περικλείει τον κόλπο του Αγίου Γεωργίου . Η διαδρομή φια τον Αφιώνα είναι γραφική και περνάει μέσα από χωριουδάκια και δάση ελιάς. Ο Αφιώνας προσφέρει μια μοναδική θέα του όρμου του Αγίου Γεωργίου, του όρους της Ιστώνης, των Διαπόντιων νησιών και του ανοιχτού πελάγους καθώς και ηλιοβασιλέματα.

Τα πετρόκτιστα σπίτια διάσπαρτα στο νησί, η κλασική πλατεία με τα καφενεδάκια, οι φροντισμένες εκκλησίες αλλά προπάντων οι φιλόξενοι, γλυκύτατοι άνθρωποι θα σας γοητεύσουν και θα σας κάνουν να αισθανθείτε σαν το σπίτι σας.

Leave a Response