Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024
TravelΕλλάδα

Χαλκίδα, σε απόσταση αναπνοής

6.52Kviews

Η Χαλκίδα, πρωτεύουσα του νομού Εύβοιας είναι κτισμένη στις δύο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου με το ένα κομμάτι της να βρίσκεται στην νήσο Εύβοια και το άλλο της στην Στερεά Ελλάδα. Στην ηπειρωτική πλευρά της στον λόφο της Κανήθου δεσπόζει το ενετικό κάστρο του Καράμπαμπα που μαζί με την γέφυρα του Ευρίπου και το μοναδικό φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης των υδάτων ανά έξι ώρες αποτελούν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της.

Η Χαλκίδα με τα δύο λιμάνια στον Εύριπο, υπήρξε μία από τις πιο δραστήριες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας. Δημιούργησε αποικίες από τη Θράκη ως την Ιταλία και Σικελία. Η επίκαιρη γεωγραφική και στρατηγική της θέση συχνά την ανάγκασε να υπαχθεί στις κατακτητικές βλέψεις διαφόρων δυνάμεων κατά την ιστορική της διαδρομή, αλλά και να αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα των αυτοκρατοριών τόσο της αρχαιότητας, όσο και του Μεσαιώνα.

Φημίζεται ώς γρήγορη απόδραση από την Αθήνα μοιάζει να τα έχει όλα: Παραλίες, αξιοθέατα, διασκέδαση και ατμόσφαιρα.

Για μπάνιο
Άγιος Μηνάς, 4 χλμ από τη Χαλκίδα
Άγιος Μηνάς, 4 χλμ από τη Χαλκίδα

Στην παραλία του Άγιου Μηνά (4 χλμ από τη Χαλκίδα στη Βοιωτική ακτή) με θέα τη Χαλκίδα. Και στην παραλία και στο βυθό υπάρχει άμμος. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν πολλές ταβέρνες και εστιατόρια, ουζερί αλλά και ξενοδοχεία

Στην παραλία των Αλυκών (5 χλμ από τη Χαλκίδα στη Βοιωτική ακτή) με άμμο και διάσπαρτα κάποια βράχια. Στα πρώτα 3-4 βήματα μέσα στη θάλασσα υπάρχουν κάποιες πέτρες ή βραχάκια και από εκεί και πέρα υπάρχει μόνο άμμος.

Στην παραλία Βαλοπούλα που βρίσκεται κοντά στην παραλία του Άγιου Μηνά. Πρόκειται για ένα μικρό κόλπο που τους καλοκαιρινούς μήνες συγκεντρώνει αρκετό κόσμο, κυρίως ντόπιους. Τόσο στην παραλία, όσο και στο βυθό υπάρχει άμμος, ενώ η θάλασσα είναι αρκετά ρηχή.

Στην παραλία Λευκαντί (12 χλμ από Χαλκίδα) που έχει άμμο, ενώ κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν πάρα πολλές ταβέρνες και καφετέριες.

Επισκεφθείτε

Την Παλιά Κινητή Γέφυρα όπου μπορείτε να δείτε την παλιρροιακής εναλλασσόμενης κίνηση των νερών του Ευβοϊκού. Στην σημερινή της μορφή κατασκευάστηκε το 1962.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας στεγάζεται σε κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα. Τα εκθέματα του Μουσείου τοποθετούνται χρονολογικά από την Παλαιολιθική μέχρι και την Ύστερη Ρωμαϊκή Εποχή και προέρχονται από ανασκαφές στην Εύβοια. Η έκθεση του Μουσείου διαθέτει συλλογές με ευρήματα από τον οικισμό και το νεκροταφείο της Μάνικας (2800 – 1900 π.Χ.), μυκηναϊκή κεραμική και ειδώλια, συλλογή Οικονόμου με ευβοϊκή, βοιωτική κεραμική και κοροπλαστική, συλλογή κλασικών και ελληνιστικών νομισμάτων από τη Χαλκίδα, Ερέτρια και την Κάρυστο, ρωμαϊκά αναθηματικά γλυπτά από τη Χαλκίδα και την Αιδηψό, επιτύμβια μνημεία από τη Χαλκίδα, τη νέα Λάμψακο και τιμητικά ψηφίσματα.

Την Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, βυζαντινό ναό που ανοικοδόμησαν οι Βενετοί τον 14ο αιώνα. Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου της πόλης της Χαλκίδας (εορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου), βρίσκεται στην συνοικία κάστρο (περιοχή που βρισκόταν εντός των ενετικών τειχών της Χαλκίδας) και κοντά στο λιμάνι της Χαλκίδας. Η εκκλησία είναι τρίκλιτη βασιλική. Το κεντρικό κλίτος καταλήγει σε ένα επίπεδο ιερό, και οι πλευρικές σε ορθογώνια παρεκκλήσια που δεν έχουν αψίδες. Στην τοποθεσία στην οποία βρίσκονται οι σύγχρονες βάσεις της εκκλησίας προυπήρχε βυζαντινή εκκλησία χτισμένη στα τέλη του 5ου ή στις αρχές του 6ου αιώνα.

Το Κάστρο της Χαλκίδας (Φρούριο Καράμπαμπα). Το κάστρο βρίσκεται σε λόφο της Βοιωτικής ακτής, που ονομάζεται Φούρκα. Η θέση του είναι στρατηγική, καθώς ελέγχει τα στενά του Ευρίπου και την πόλη της Χαλκίδας. Η θέση του Κάστρου ταυτίζεται από μερικούς μελετητές με την αρχαία πόλη Κάνηθο, καθώς σώζονται σποραδικά ίχνη κτισμάτων και τάφων στην επιφάνεια του εδάφους. Ο λόφος πιθανότατα οχυρώθηκε για πρώτη φορά κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν είχε οχύρωση στους Βυζαντινούς χρόνους και κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας και τους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας. Ο πιο σύνθετος, εξαγωνικός προμαχώνας βρίσκεται στην ανατολική πλευρά, προς τη Χαλκίδα.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
http://www.eviaportal.gr
http://www.evia-guide.gr
http://dimoschalkideon.gr
http://halkida.tv

Leave a Response