Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
Βουργαρέλι
TravelΕλλάδα

Στο Βουργαρέλι στα Τζουμέρκα

7.58Kviews

Κάτω από τις κορυφές των Ανατολικών Τζουμέρκων, χτισμένο σε υψόμετρο 750 μέτρων, βρίσκεται η έδρα του Δήμου Aθαμανίας, το Βουργαρέλι. Το Βουργαρέλι είναι ένα υπέροχο ορεινό χωριό των Τζουμέρκων, μέσα στα έλατα, στο Νομό Άρτας στην Ήπειρο.

Τα αμφιθεατρικά σπίτια, με κεραμοσκεπές τα νεώτερα, πλακοσκέπαστα τα παλαιότερα, απλώνονται στην πλαγιά μέσα στο πράσινο ή και στο κατάλευκο τις χειμωνιάτικες ημέρες. Στην υπερυψωμένη πλακόστρωτη πλατεία, βρίσκονται η εκκλησία του Αγ. Νικολάου, το Ηρώο πεσόντων  (στον βομβαρδισμό του χωριού από τους Γερμανούς, το 1943).

Λίγο πιο πάνω από την πλατεία συναντάμε τις πετρόκτιστες βρύσες “Αρχόντω” και “Κρυστάλλω”, με τα τέσσερα και επτά “στόματα” αντίστοιχα, καλαίσθητα δείγμα παραδοσιακής αριστοτεχνικής χρήσης της πέτρας, αποτελούν εξαιρετικό στολίδι -στοιχείο της ταυτότητας του χωριού. Κοντά στο Βουργαρέλι βρίσκεται ο οικισμός Σκιαδάδες, γενέτειρα του Kαθηγητη Χρήστου Λαμπράκη, ιδρυτή της έδρας νεοελληνικής γλώσσας στη Γενεύη.

Αξίζει να δείτε

Την Κόκκινη Εκκλησία του 1281, που βρίσκεται στον οικισμό Παλαιοχώρι Βουργαρελίου, γνωστή και ως Παναγία Βελλάς, ένα κορυφαίο βυζαντινόμνημείο των Τζουμέρκων, το οποίο χρονολογείται στα τέλη του 120υ αιώνα και οφείλει το όνομά της πιθανόν στα κοκκινόχρωμα τούβλα που διακοσμούν τους εξωτερικούς τοίχους του μνημείου.  Εξαίσιο δείγμα βυzαντινης τέχνης, είναι σταυρεπίστεγος ναός χωρίς τρούλο στον τύπο των διοκιονίων με ποικιλόμορφη στέγη ενώ ανατολικά καταλήγει σε τρίπλευρη κόγχη.

Τη Μονή Αγίου Γεωργίου του 1714. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας αλλά και της κατοχής υπήρξε πνευματικό και Θρησκευτικό κέντρο, εστία προσφοράς και στήριξης του πληθυσμού όλης της περιοχής των Τζουμέρκων. Εδώ κατέφυγαν το 1800 οι Σουλιώτικες φάρες των Μποτσαραίων. Εδώ συγκεντρώθηκαν την άνοιξη του 1821 οι οπλαρχηγοί των Τζουμέρκων, του Ραδοβιζίου και του Ξηρομέρου για να συντονίσουν τον αγώνα και να κηρύξουν την επανάσταση στην περιοχή της Άρτας.  Εδώ βρήκαν καταφύγιο οι Βουργαρελιώτες όταν οι Γερμανοί βομβάρδισαν και έκαψαν το χωριό το 1943.

Διασχίστε
Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια: “Νεραϊδογέφυρο”, το οποίο βρίσκεται κάτω από την παιδική χαρά στη θέση Μπάρδα. Το γεφύρι στη μεγάλη βρύση στο δρόμο προς το Αθαμάνιο.

 Μελετήστε
Στην Ιγγλέσιο βιβλιοθήκή σπάνια βιβλία

Δροσιστείτε
Στις βρύσες στην πλατεία του χωριού Αρχόντω, Κρουστάλλω και στην πηγή Λεπτοκαρυάς κάτω από το Κέντρο Υγείας

Απολαύστε
Τον καφέ σας αγναντεύοντας την υπέροχη θέα από την πλατεία του Βουργαρελίου

Περπατήστε
Από το κέντρο στη θέση Σταυρός και από εκεί στην Αγία Μαρίνα

Από τον Άγιο Γεώργιο στον Προφήτη Ηλία

Από το κέντρο στον Άγιο Νεκτάριο κι από εκεί στο Σελιό (παραδοσιακός οικισμός)

Από το κέντρο προς την  πηγή Λεπτοκαρυάς

Από το κέντρο προς την Κόκκινη Εκκλησία

Προμηθευτείτε τα τοπικά προϊόντα της περιοχής
Τραχανά, αρωματικά φυτά, μέλι, τσίπουρο από Ζαμπέλα, τοπική κτηνοτροφία και τυρί, χυλοπίτες, καρύδια.

Εξορμήσεις από το Βουργαρέλι

Στα Θεοδώριανα χτισμένα σε υψόμετρο 940 μέτρων. Τα παγωμένα νερά του «Γκούρα» γκρεμίζονται από 25 μέτρα ύψος, αφού πρώτα προλάβουν να χωριστούν στα δυο, σχηματίζοντας δυο υπέροχους καταρράχτες. Έλατα, πλατάνια, πηγές, τρεχούμενα νερά, θέαμα μοναδικό. Θα φτάσετε μετά από διαδρομή 45 λεπτών.

Στο Αθαμάνιο, διπλανό χωριό, σε απόσταση 10 λεπτών. Είναι ορεινό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά σε θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, μέσα σε έλατα και πλατάνια. Μπροστά του απλώνονται χαμηλοί κατάφυτοι λόφοι.

Στη Μεσούντα με τα τρεχούμενα νερά, τις βρύσες, τον νερόμυλο και το πέτρινο γεφύρι. Θα φτάσετε μετά από μια υπέροχη διαδρομή 35 λεπτών.
¨
Πως θα πάτε

Βουργαρέλι, χάρτης

Το Βουργαρέλι συνδέεται οδικά  με την Άρτα, τα Γιάννενα  και τα Τρίκαλα  με διαφορετικούς δρόμους και βρίσκεται  κοντά στα δύο μεγάλα ποτάμια της περιοχής τον Αχελώο και τον Άραχθο.

Από την Αθήνα απέχει 410 χλμ και θα φτάσετε ακολουθώντας την Εθνική Οδικό Αθηνών – Πατρών, Ρίο, (μέσω της γέφυρας), Αντίριο, (μέσω της  παράκαμψης Αγρινίου), Άρτα, Βουργαρέλι μια διαδρομή που θα την κάνετε με το αυτοκίνητο σε 5 ώρες περίπου.

Εναλλακτικά από την Αθήνα μπορείτε να ακολουθήσετε και τη διαδρομή Αθήνα, Λαμία, Δομοκός, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Πύλη, Μεσοχώρα, Βουργαρέλι. Η απόσταση από την Αθήνα είναι 420 χλμ και θα την κάνετε σε 6 ώρες περίπου. Ακολουθώντας αυτή τη διαδρομή πρέπει να ξέρετε ότι στην ουσία περνάτε την Πίνδο και το χειμώνα μπορεί να συναντήσετε δυσκολίες χιόνια κλπ γι΄ αυτό καλό είναι να προτιμήσετε το τμήμα Πύλη Βουργαρέλι να το περάσετε με το φως της ημέρας  απολαμβάνοντας έτσι και τη διαδρομή αν είστε λάτρεις του βουνού και της φύσης.

Από τη Θεσσαλονίκη θα φτάσετε ακολουθώντας τη διαδρομή Θεσσαλονίκη, (μέσω Εγνατίας), Ιωάννινα, (μέσω παράκαμψης Φιλιππιάδας), Άρτα, Βουργαρέλι ή τη  διαδρομή Θεσσαλονίκη,  Τρίκαλα, Πύλη, Μεσοχώρα, Βουργαρέλι.

Από την Άρτα απέχει 58 χλμ και θα φτάσετε σε μία περίπου γύρω από την τεχνητή λίμνη του Αράχθου.

Από τα Γιάννενα μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδρομή Ιωάννινα, (μέσω παράκαμψης Φιλιππιάδας), Άρτα, Βουργαρέλι και θα φτάσετε σε μία ώρα και σαράντα λεπτά περίπου ή σε  δύο περίπου ώρες  ακολουθώντας μια καταπληκτική διαδρομή περνώντας από τη γέφυρα της Πλάκας και ακολουθώντας μια διαδρομή μέσα στα έλατα. Αυτήν τη διαδρομή καλό είναι να την ακολουθήσετε με το φως της ημέρας.

Από τα Τρίκαλα απέχει 90 χλμ και θα φτάσετε σε δύο περίπου ώρες ακολουθώντας τη διαδρομή που φαίνεται με πράσινο χρώμα στο χάρτη μας μια υπέροχη διαδρομή από την Πύλη των Τρικάλων μέχρι το Βουργαρέλι.

Χρήσιμες Πληροφορίες:
Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων: 26850 22221-3 & 26853 60216
Κοινότητα Θεοδωριανών: 26850 26810

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
http://www.theodoriana.com
http://www.vourgarelinet.gr

Leave a Response